Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
19°C
JUTRI
34°C
20°C
Oceni objavo

ZLATI KAMEN - MINI ANALIZA ISSO 2024 - OBČINA BREZOVICA

Občina Brezovica je nosilec Zlatega certifikata ISSO za leto 2024.

BREZOVICA prejme zlati certifikat ISSO, ker se uvršča v zgornjo tretjino slovenskih občin glede na sestavljeno vrednost indeksa ISSO.

Sestavljeni indeks je izračunan iz 54 kazalnikov z osmih vsebinskih področij. Brezovica se uvršča v zgornjo tretjino na kar šestih področjih. Na področju izobrazbe je na 14. mestu z vrednostjo indeksa, ki presega povprečno za 33 odstotkov. Glede na demografske kazalnike je na 23. mestu, vrednost indeksa je nad povprečjem za 39 odstotkov. Indeks za gospodarstvo in podjetniško dinamiko Brezovico uvršča na 26.mesto, indeks pa je nad povprečjem za 47 odstotkov. Zelo dobre rezultate ima občina še na področjih trga dela (50. mesto), okolja (51. mesto) in proračunske učinkovitosti (68. mesto).

Z vrednostjo sestavljenega indeksa ISSO 57,28 se BREZOVICA uvrščajo na skupno 17. mesto.


Občina posebej izstopa pri treh kazalnikih:

Delež novih doktorjev znanosti: 6.mesto

Število novih doktorjev znanosti s stalnim bivališčem v občini na 1000 prebivalcev. Kumulativni podatek za desetletno obdobje. V Brezovici je doktorat v zadnjih desetih letih naredilo 6,5 oseb na 1.000 prebivalcev. Povprečje za 212 občin so 3,4 osebe.


Nastajanje novih podjetij: 8. mesto

Povprečno letno število novo registriranih gospodarskih družb v petih letih, preračunano na 1000 prebivalcev. Kazalnik nam pokaže letno dinamiko nastajanja novih podjetij v nekem okolju in je kot tak pomembno merilo za oceno atraktivnosti nekega okolja za nove podjetniške pobude, oziroma vstope v podjetništvo. V Brezovici je v petih letih v povprečju nastalo 2,1 novih podjetij na 1.000 prebivalcev. To je znatno več od povprečja za 212 občin, ki znaša 0,9 podjetja.


Izobrazbena struktura: 11. mesto

Izobrazbena struktura: delež delovno aktivnega prebivalstva z bivališčem v občini in visoko ali višjo izobrazbo. V Brezovici ima terciarno stopnjo izobrazbe 42 odstotkov zaposlenih prebivalcev. Povprečje za slovenske občine je 32 odstotkov.


Več si lahko preberete v priloženi datoteki spodaj.


Oglejte si tudi