Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Mejice so dobre za kmetijstvo in za vse nas

Na terenu v krajinskem parku Ljubljansko barje na terenu opažamo, da prihaja do številnih posekov mejic, ki so neskladne z varstvenim režimom Krajinskega parka Ljubljansko barje. Hkrati se na nas obrača vse več domačinov, ki nam prijavljajo nedovoljene posege. Čeprav je časovno redčenje in sekanje lesne vegetacije dovoljeno v obdobju med 30. septembrom in 15. marcem, pa je prepovedano izvajanje posegov, ki bi lahko spremenili za krajinski park značilne krajinskem elemente, med katere spadajo mejice. Iz tega naslova so bile že podane prijave in tudi naložene kazni kršiteljem. 

Bliža se 15. marec, do katerega je po Uredbi o Krajinskem parku Ljubljansko barje dovoljeno redčiti, sekati in strojno krčiti lesno vegetacijo. Največ del, ki smo jih opazili v tem zgodnje spomladanskem času na terenu, se izvaja na mejicah. Kmetje so tisti, ki so sadili in dolga leta vzdrževali mejice na Barju, v zadnjih letih pa se dogaja, da kmetje vse bolj izsekavajo mejice. 
Na prvi pogled predstavljajo mejice oviro za intenzivno kmetijstvo, a če si podrobneje pogledamo pomen mejic ugotovimo, da so le te izredno pomembne tudi za kmetijstvo. Zaradi pomena mejic je prepoved sekanja le teh zapisana tudi v uredbi o krajinskem parku: Prepovedano je izvajanje posegov in dejavnosti, ki bi lahko spremenili za krajinski park značilne krajinske vzorce, med katere spadajo prav mejice.Kaj pa so mejice in zakaj so nenazadnje sploh pomembne?

Krajinski park Ljubljansko barje

Oglejte si tudi