Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Dobrodelni pohod korak zase, korak za sladkorčke, predsednik ČZS Boštjan Noč sprejel izziv - peš od doma do Lukovice – 58km

Dobrodelni pohod bo potekal pod častnim pokroviteljstvo predsednika RS, Boruta Pahorja.
Na Čebelarski zvezi Slovenije (ČZS) smo se v sodelovanju s Pediatrično kliniko, Kliničnim oddelkom za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove ter Društvom za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami odločili, da v mesecu septembru izvedemo vseslovensko dobrodelno prireditev, s katero želimo pomagati sladkorčkom. Zagotovo ste že slišali za sladkorčke - otroke, ki so zboleli za sladkorno boleznijo.

 

Čebelarska zveza Slovenije se skupaj s podporniki in partnerji 12. septembra 2020 odpravlja na pohod, ki je namenjen našim otrokom s sladkorno boleznijo. Projekt »Korak zase, korak za sladkorčke« smo začeli ustvarjati že takoj na začetku tega leta, vendar nas je novi koronavirus COVID – 19 premagal in zaustavil celoten svet. Tako smo bili primorani pohod prestaviti na kasnejši datum. NIJZ je podal pozitivno mnenje za izvedbo omenjenega dogodka, seveda s priporočili, katera trenutno veljajo.

 

Pozvali smo vse slovenske čebelarje, podpornike in ljubitelje gibanja da se nam pridružijo na dobrodelnem pohodu na Brdo pri Lukovici. Na sedež Čebelarske zveze Slovenije se lahko posamezniki odpravijo vsak od svojega doma ali se pridružijo na enem izmed delov poti. Poleg poti predsednika ČZS Boštjana Noča, ki se bo na 58 km pot odpravil iz domače Žirovnice, se bo hodilo tudi iz smeri Dobrova pri Ljubljani, kjer je pot dolga 30 km in iz smeri Trojan v dolžini 20 km.

 

Zaključna prireditev bo potekala na odprtem prireditvenem prostoru pod Čebelarskim centrom Slovenije, z začetkom ob 16. 30 uri.

 

Javila so se tudi že nekatera društva, ki bodo spremljali pohodnike na celotni oz. delu poti. Svojo prisotnost so že potrdili:

- Dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo

- Irena Joveva, EU poslanka

- Člani društva Šola zdravja

- Planinska zveza Slovenije

- Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Celje

- Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije

- Zveza tabornikov Slovenije

- Zveza društev upokojencev Slovenije

- Nacionalni inštitut za javno zdravje

- Vzgojno izobraževalni zavod Frana Milčinskega Smlednik

- Muzeji radovljiške občine

- Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov

- Zveza paraplegikov Slovenije

- Zavod Eneja

- Župani/ja Občine Lukovica, Žirovnica, Komenda, Kamnik, Naklo…..

 

Pomagate lahko tudi s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo sladkorcki5 na številko 1919. Tako lahko prispevate 5 €.

 

Da pa ne bomo samo hodili, bomo ta dan namenili celodnevnemu čebelarskemu dogajanju v Čebelarskem centru Slovenije in njegovi okolici ter obogatili program s stojnicami ponudbe medenih izdelkov, tipičnih slovenskih medov iz shem kakovosti in lokalnih pridelovalcev hrane, ki bodo potekale od 12. ure dalje v Rokovnjaškem gozdičku pod Čebelarskim centrom Slovenije. Tudi otroci bodo imeli na voljo različne delavnice.

 

Udeleženci pohoda in prireditve bodo prejeli vrečko semen medovitih dišavnic, ki so prispevek podjetja HOFER Slovenija, s katerim dolgoročno sodelujejo na področju ohranitve čebel in zavedanja njihove pomembnosti. Predstavniki podjetja bodo na prireditvi predali tudi donacijo v višini 4.500 evrov. Kot glavni podpornik dobrodelnega projekta Korak zase, korak za sladkorčke so ob tem izpostavili: »S Čebelarsko zvezo Slovenije aktivno sodelujemo in veseli nas, da lahko podpremo projekt, ki bo osveščal o izzivih, s katerimi se vsakodnevno srečujejo sladkorčki. Otroci so naše bogastvo, zato je naša naloga in odgovornost, da jim omogočimo lepo prihodnost.«

 

Na odprtem prireditvenem prostoru pod Čebelarskim centrom Slovenije bo poskrbljeno za hrano in pijačo. Članice zveze kmetic Slovenije se bodo predstavile s »POTICO VELIKANKO«, pekli bomo »ŠMORN«, ki ga bodo veseli tudi sladkorni bolniki. Na zaključni prireditvi, ki se bo pričela ob 16.30 uri, bo Loterija Slovenije predstavila novo srečko ČEBELARKA, ki je plod sodelovanja Loterije Slovenije s ČZS. Srečko bodo prejeli vsi udeleženci prireditve ter pohoda in zagotovo bo zanimivo izvedeti, kdo bo prvi srečni nagrajenec podarjene srečke. Za zabavo bo med drugimi poskrbel Rado Mulej, ki bo predstavil svoj »medeni ginBee« in pripravil COCKTAIL SHOW. Sledil bo zaključek prireditve z znanimi slovenskimi glasbeniki in izvajalci, na katerem bodo nastopili:

- Ob 16.30 uri Godba Lukovica (sprejem pohodnikov),

- ob 17.00 uri Čarodej Toni (program za otroke),

- ob 17.30 uri Denis Porčič - Chorchyp,

- ob 18.00 uri Patricija Štifter - Riya,

- ob 18.30 uri Daniel Popovič,

- ob 19.00 uri Miran Rudan,

- ob 19.30 uri Rok Ferengja.

 

Celoten program bo povezoval Klemen Bunderla.

 

Glavni podpornik dobrodelnega projekta: HOFER Slovenija

Medijska pokrovitelja dogodka sta: Radio Veseljak in Radio Aktual.

 

Vabljeni, da se nam pridružite in s tem naredite korak zase in korak za sladkorčke.

 

Čebelarska zveza Slovenije

Oglejte si tudi