Logo MojaObčina.si

Brezovica

DANES
28°C
19°C
JUTRI
30°C
18°C

Požarna varnost v večstanovanjskih stavbah

Tema letošnjega meseca varstva pred požari je »Požarna varnost v večstanovanjskih stavbah« zato je pomembno, da vam bralcem predstavimo nekaj napotkov za katere smo prepričani, da vam v primeru nevarnosti pridejo še kako prav.

V večstanovanjskih stavbah ste lastniki in stanovalci sami odgovorni za varstvo pred požarom. Z upoštevanjem nekaj osnovnih napotkov boste veliko pripomogli k hitremu reševanju v kolikor se vam pripeti nesreča:
1. seznanite se s požarnim redom, načrtom evakuacije ter požarnim načrtom saj boste s tem skrajšali čas evakuacije ter izvedeli kje se nahajajo razni protipožarni sistemi, ki so vam v pomoč ob začetnem gašenju požara,
2. okoli stavbe zagotovite proste površine in prehode evakuacijskih poti ter s tem olajšate delo gasilcem in reševalcem,
3. v kolikor imate upravnika večstanovanjskega objekta, v katerem stanujete, mora le ta zagotoviti:
- redno vzdrževanje gasilnikov in hidrantnega omrežja,
- redno pregledovanje in čiščenje kurilnih in dimovodnih naprav,
- zagotavljanje predpisane požarne straže ob izvajanju vročih del na objektu.

V kolikor v vašem stanovanju ali v večstanovanjski stavbi kjer stanujete pride do nesreče, pokličite na številko 112, ostanite mirni in povejte:
- kdo kliče,
- kaj se je zgodilo,
- kje se je zgodilo,
- kdaj se je zgodilo,
- koliko je ponesrečencev,
- kakšne so poškodbe,
- kakšne so okoliščine na kraju nesreče,
- kakšna pomoč je potrebna.

Priporočamo vam, da tudi v stanovanje namestite gasilnike, požarne odeje, javljalnike požara in javljalnike ogljikovega monoksida, kjer je to potrebno. Gospodinjske in druge elektronske aparate izklopite v kolikor jih ne potrebujete. Vžigalice shranjujte izven dosega otrok. V stanovanjih poskrbite za varnost vaših hišnih ljubljenčkov. Preprečite, da bi grizli električne vodnike, prevrnili svečo in podobno, saj lahko s tem povzročijo požar. Iztrošene baterije in akumulatorje po prenehanju uporabe odložite na ustrezno zbirno mesto. Nikoli ne preobremenjujte električnih vtičnic in vodnikov, ko polnite naprave. V kolikor stanovanje oddajate, seznanite najemnike z načrtovanimi ukrepi varstva pred požarom.

Naprošamo vas da si več napotkov in podrobne informacije pogledate na:
1. Aplikacija 112-napotki: http//napotki.sos112.si/
2. Napotki za varen dom: www.sos112.si/hisa_2015.swf
3. Napotki prebivalcem ob nesrečah: www.sos112.si/slo/page.php?src=pp1.htm

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi