Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Ogled RCERO Ljubljana

V četrtek, 28. 6. 2018, se nas je devet gasilk in gasilcev iz Gasilske zveze Brezovica udeležilo ogleda Regijskega centra za ravnanje z odpadki Ljubljana (RCERO). V sklopu aktivnosti Komisije za preventivo pri GZ Brezovica se nam je zdelo nujno potrebno, da si s stališča gasilske preventive ogledamo ta objekt, v katerem zbirajo in predelujejo odpadke kar 58 občin, med njimi tudi naše. Že prihod na objekt je nakazal urejenost na področju preventive (požarne in varnosti pri delu), saj smo morali vsi udeleženci predhodno podpisati, da smo seznanjeni s pravili, ki veljajo na območju RCERO ter se opremiti z osebno varovalno opremo (zaščitno čelado, odsevnim telovnikom in zaščitnimi čevlji).

RCERO je največji kohezijski projekt s področja okolja v državi, ki je začel delovati konec leta 2015. Regijski center sestavljajo razširjeno odlagališče, čistilna naprava za izcedne vode in objekti za predelavo odpadkov. Osrednji del regijskega centra so objekti, v katerih poteka mehansko-biološka obdelava odpadkov. V teh objektih se obdelujeta dve vrsti odpadkov: ločeno zbrani biološki odpadki in preostanek mešanih komunalnih odpadkov.

Na področju požarne preventive pa je to eden najsodobnejših objektov v naši državi. Elementi pasivne in aktivne požarne zaščite (šprinkler sistem, javljalniki požara, detekcija isker, naprave za odvod dima in toplote, požarne lopute, požarne ločitve, požarna vrata ...) skrbijo, da se v čim večji meri prepreči nastanek požara, ko pa do požare pride, ga hitro odkrijejo in učinkovito pogasijo. Ne gre zanemariti niti organizacijskega vidika požarne preventive, kjer se izvajajo razna usposabljanja zaposlenih (tista, ki so po zakonodaji obvezna in dodatna), sprejeti so interni akti (požarni red, požarni načrt), izdelujejo se navodila za ukrepanje v primeru požara, izvajajo se vaje evakuacije itd.

Pri sami mehansko-biološki obdelavi odpadkov prihaja do samovžigov, kar je s stališča požarne preventive zahteven projekt. Objekti so opremljeni s sodobnimi napravami za gašenje požarov, vendar brez posredovanja gasilcev in zaposlenih to ne bi bilo dovolj za celovito požarno varnost. Na tem mestu pa moramo poudariti, kako pomemben je prispevek vsakega posameznika, da s pravilnim in natančnim razvrščanjem odpadkov prispeva h kvalitetnejši požarni varnosti v teh sodobnih objektih.  Napačno razvrščeni odpadki nemalokrat zanetijo požare, zato občanke in občani s pravilnim, natančnim zbiranjem in odlaganjem odpadkom prispevajte k boljši požarni varnosti tega sodobnega centra. Na ta način prispevamo k boljši kakovosti življenja v okolju, v katerem živimo.

Ogled je bil strokovno zelo zanimiv, za kar se moramo zahvaliti ge. Vanji Fabjan (vodji ogleda) za uvodno predstavitev in g. Tomažu Briclju (vodji mehanske obdelave) za dovršeno vodenje in razlage skozi center.

(avtor fotografij: Jure Šuštaršič)

 

 Komisija za preventivo Gasilske zveze Brezovica

Oglejte si tudi