Logo MojaObčina.si

Brezovica

DANES
6°C
4°C
JUTRI
4°C
1°C
2165

Mala pozornost za veliko veselje – Naj prostovoljski projekt leta 2020

Projekt Mala pozornost za veliko veselje je projekt namenjen starostnikom. Glavni cilj je medgeneracijsko sodelovanje. Kako poteka? Kdorkoli lahko napiše pismo, voščilo z lepo mislijo in ga pošlje Ani Petrič, direktorici Centra starejših v Notranjih Goricah, ki je tudi glavna organizatorka. Vsako voščilo razveseli starostnike. V zadnjih letih je začelo sodelovati vedno več ljudi različnih starosti. Projekt pisanja in zbiranja pisem za starostnike je postal Naj prostovoljni projekt leta 2020. Ob zastavljenem cilju 21.000 voščil so v lanskem letu zbrali več kot 70.000 voščil in jih razdelili starostnikom.

 

Kje in kdaj se je porodila ideja za projekt Mala pozornost za veliko veselje?

Ideja se je utrnila ob opazovanju moje babice, katera se je v decembrskem času neizmerno razveseljevala voščil in prazničnih pisem. Za spremembo je dobila nekaj lepega, pozornost od sorodnikov, kateri so se nanjo spomnili vsaj enkrat letno. Najpogostejša pošta so običajno položnice in reklame, zato je pisana beseda s pozitivno noto toliko bolj dobrodošla. Na žalost pa ta vse bolj izginja.

 

Kakšen je postopek pošiljanja sporočil in voščil starostnikom? Pregledate vsa pisma in jih pošljete naprej?

V projektu lahko sodeluje vsakdo, posamezniki ali skupine, organizacije itd. Pomembno je le, da je voščilo napisano na roke, da je zapis pozitiven ter da je pisava čitljiva. Črke morajo biti dovolj velike, da jih lahko prebere tudi nekdo, ki slabše vidi. Če je voščilo okrašeno z raznimi prazničnimi motivi je toliko bolj dobrodošlo, saj piko na i prazničnim izdelkom dajo ravno drobne pozornosti. Vsa prejeta voščila pregledamo, jih zapakiramo po toliko, kolikor je stanovalcev v posameznem domu ter jih pošljemo njihovi upravi, da jih nato razdeli njihovim starejšim.

 

Ali projekt poteka čez celo leto ali decembra?

Projekt bo letos potekal od 15. novembra do 5. decembra. Vsa, med tem časom, prejeta voščila bomo potem posredovali do prejemnikov. V decembru nas čaka kar precej aktivnosti, zato moramo dobro razporediti čas, da nam uspe vse izvesti ter tako osrečiti  in razveseliti mnogo starejših.

 

Kakšna je bila vaša ciljna številka za poslana pisma in kakšna je bila na koncu?

Preteklo leto smo si drzno zastavili številko 21.000 voščil. Toliko, da bi voščilo dobili prav vsi starejši v domovih, centrih in kombiniranih socialno varstvenih zavodih. Potem nas je malo presenetilo, ker smo prejeli kar preko 70.000 čudovitih, kreativnih, ganljivih zapisov in izdelkov. Zato smo se odločili povezati z Zvezo društev upokojencev Slovenije, kateri so nam pomagali preostanek voščil razdeliti starejšim, ki bivajo v domačem okolju. Prejeli smo ogromno povratnih informacij, da so bili tako izdelovalci, kot prejemniki voščil ganjeni. Leto smo zaključili nekako povezani in z mislijo, da so drobna dejanja pozornosti tista, ki lepšajo naš vsakdan.

 

Kako bo projekt potekal letos?

Enako kot leta poprej. K pisanju, izdelovanju ste dobrodošli vsi. Voščilo je potrebno poslati med 15. novembrom in 5. decembrom na: Ana Petrič, DEOS Center starejših Notranje Gorice, Gmajna 7, 1357, s pripisom Mala pozornost za veliko veselje. Verjamem, da bomo tudi letos prižgali iskrico veselja med starejšimi. Projekt je kot nekaj posebnega prepoznal tudi Mladinski svet Slovenije ter ga izpostavil za Naj projekt leta 2020. To je poklon in nagrada za vse tiste, ki so k njemu pristopili. Za vse vas!

 

Pozivamo vas, da tudi vi prispevate k nasmehu in veselju starejših posameznikov, gospe Ani pa čestitamo in se zahvaljujemo, da si je vzela čas in nam pojasnila vse o projektu.

 

Eva Povirk

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi