Logo MojaObčina.si

Brezovica

DANES
17°C
11°C
JUTRI
17°C
11°C
Deli

Novice iz KS Vnanje Gorice

V času povečanega obiska pokopališč pred 1. novembrom je marsikdo začuden obstal pred gradbiščem, ki se je pojavilo okrog vežice,  na makadamskem parkirišču pred vežico, na makadamski površini pod cerkvijo in na poti ob cerkvi na Gulču. Urejale so se površine okrog vežice, parkirišče z dostopi in odvodnjavanjem meteornih voda, napeljavo vodovoda na pokopališče, priprava platoja za namestitev vrtnega betonskega korita z vodovodno pipo na pokopališču, kar  je posebej pomembno za starejše ljudi.

Že iz preteklosti je opazna skrb krajanov  za to območje, odkupile so se površine za širitev pokopališča, zgradila se je mrliška vežica, razširilo se je pokopališče, spremenilo se je marsikaj. Potem pa so zadeve nekako obstale, nedokončane, tudi provizorično urejene, zasilno nasuto makadamsko parkirišče, nikoli dokončano tlakovanje okoli objekta, razkopano in zaraščeno območje nad pokopališčem, ki se je spreminjalo tudi v odlagališče kosovnega odpada in odvečnega materiala. Pred tremi leti smo najprej pristopili k ureditvi te površine, ki je predvidena za širitev pokopališča, jo očistili, izkopali korenine dreves in grmovja, nasute večje skale, jo poravnali in posejali travo. Za to delo smo si prislužili prijavo krajana na republiško inšpekcijo. Izteklo se je brez posledic.

Naslednje večje delo je bila nujna zamenjava dotrajane strehe nad vežico, kjer je bilo sanirano ostrešje, dodana toplotna izolacija, zamenjana kritina, žlebovi in obrobe. Izvršen je bil tudi priklop na vakumsko kanalizacijo.

V letošnjem letu je Svet KS je sprejel odločitev, da je potrebno do sredine oktobra primerno urediti okolico vežice in parkirišče pred njo. Po izdelavi ponudbenih predračunov je bil izbran izvajalec, najprej za ureditev okoli vežice, nato še za parkirišče. Za parkirišče, ki leži na občinskem zemljišču, tako kot ceste, smo pričakovali, da bo strošek ureditve prispevala Občina Brezovica. Pogovori so bili žal neuspešni. Ni denarja ( cca 30.000,00 € ). In smo šli dalje. Odločili smo se, da načrte o ureditvi realiziramo z lastnimi sredstvi, čeprav smo ta sredstva hranili za prenovo Doma krajanov, kjer so projekti za pridobitev gradbenega dovoljenja izdelani že leto dni, pa zaradi neusklajenosti Občinskega prostorskega načrta vloge za izdajo gradbenega dovoljenja na Upravni enoti, do spremembe le tega, niso obravnavali.

Uspelo je, celo pred rokom. Pohvalil bi vse izvajalce, njihovo odlično sodelovanje, kvalitetno izvedbo. Tlakovana površina okrog vežice je dobila nov izgled, urejeno je odvodnjavanje strešnih površin in tlakovanih površin. Ko to pišem se izvaja še barvanje kovinske ograje okrog objekta.

Parkirišče je dobilo dokončen izgled, čeprav nas je pričakalo kar nekaj presenečenj. Pod nekaj cm nasutega gramoza je bila zemlja ali odpadni gradbeni material in celo ostanki pokopališkega smetišča z ostanki vencev, robniki, PVC svečami itd. Seveda nam je to povečalo stroške dodatnega izkopa in nasipa kvalitetnega materiala, povečale so se tudi asfaltirane površine. Manjkajo še talne označbe, ki pa bodo izvedene do izdaje tega članka.

Pohvalil bi Javno komunalno podjetje Brezovica, ki je v kratkem času za javni namen zagotovilo zadosten pritisk v vodovodni napeljavi do vežice in pokopališča, kar nam omogoča normalno delovanje vodovodnih iztokov tudi na pokopališču.

Gulč, kot osrednji hribček v jedru naselja si zasluži celostno ureditev. V planu  je širitev pokopališča, ureditev dodatnih parkirnih površin, dostopne ceste, sanacija degradiranih površin na vrhu griča, sanacija v žledu in vetrolomu poškodovanega gozda, ureditev stez in dostopov. S pomočjo Občine smo odkupili parcele na vrhu griča do vodohrama, jih zaokrožili v celoto, namenjeno zelenim površinam, pogostim sprehajalcem in namenom, ki se bodo oblikovali v prihodnosti. Od bodočega sestava sveta KS in pobud ter sodelovanja krajanov je odvisno, kdaj bo vizija uresničena.

 

  

Dušan Dormiš

Predsednik sveta KS Vnanje Gorice

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Kadrovska Asistenca-stranski
MBA vhodna vrata in okna