Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

JKP Brezovica prejelo certifikat Voda iz pipe

V torek, 23. junija 2020, se je JKP Brezovica d.o.o. pridružilo skupini okoljsko odgovornih podjetij in inštitucij, ki so se odzvale na družbene potrebe in pereče okoljske problematike ter uvedle ukrepe za zmanjšanje odpadkov in spodbujanje pitja vode iz pipe. Prakso uživanja predpakirane vode so nadomestila z bolj trajnostnim ravnanjem ter se zavezala k uživanju pitne vode iz pipe, ki je v Sloveniji ena najdragocenejših naravnih dobrin in je zapisana v ustavo kot temeljna človekova pravica. Podjetja in organizacije so svoja prizadevanja potrdile s prejemom certifikata Voda iz pipe, ki ga podeljuje Zbornica komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije.
V Sloveniji so se v luči čedalje bolj zaostrenih razmer na področju ravnanja z odpadki številna podjetja in inštitucije odzvala na potrebo po skupnem ukrepanju in preventivnem delovanju za zajezitev nastajanja odpadkov ter prepoznale svojo vlogo v družbi kot nosilcev sprememb in promotorjev dobrih praks. V svojih prostorih so ukinila prakso uživanja predpakirane vode, s čimer širijo zavedanje, da je pitje pitne vode iz pipe bolj zdravo in okolju prijaznejše kot poseganje po predpakirani vodi. S tem doprinašajo k zmanjševanju količine odpadkov in ogljičnega odtisa ter prispevajo k zdravju in dobrobiti zaposlenih.

Prejemniki certifikata Voda iz pipe, ki jih je doslej že preko 65, segajo od zasebnih in javnih podjetij do občin, vrtcev, osnovnih šol, trgovin, gostinskih in turističnih obratov, bank in državnih inštitucij. 23. junija 2020 so certifikat Voda iz pipe poleg JKP Brezovica d.o.o. pridobila še podjetja A1 Slovenija, d.d., Petrol d.d., Knauf Insulation d.o.o. in NIL d.o.o., Komunala Radgona d.o.o, občine Kranj, Rogaška Slatina in Velika Polana, vrtec Laško in Gospodarska zbornica Slovenije. Raznovrstnost prejemnikov kaže na to, da je v procesu doseganja trajnostno naravnane in okoljsko odgovorne družbe pomemben prav vsak deležnik, ki lahko pomembno prispeva k zmanjševanju odpadkov in varovanju vodnih virov.

 

»Osnovno načelo vode je, da teče. Tista voda, ki jo zapremo, ustekleničimo, je neživa voda in v Sloveniji imamo srečo, da lahko na vsakem koraku uživamo tekočo, živo vodo. To, da lahko uživamo vodo iz pipe, ni samoumevno. Na nas vseh nas je, da živo vodo ohranimo za bodoče generacije skladno z zavedanjem, da se naša ravnanja na kopnem odražajo neposredno v kakovosti naših voda,« je na podelitvi certifikata Voda iz pipe poudaril biolog in ekolog prof. dr. Mihael J. Toman.

Oglejte si tudi