Oceni objavo

Na Gomilskem v znamenju Kajuha

Kulturno društvo Gomilsko že vrsto let pripravlja osrednjo proslavo Občine Braslovče ob slovenskem kulturnem prazniku in tudi letos se ni izneverilo tej tradiciji. Slovesnost je potekala na predvečer praznika v dvorani Doma krajanov Gomilsko, ki je bila polna do zadnjega kotička.

Z uvodno Zdravljico v izvedbi Kvarteta Gomilsko smo se spomnili velikana slovenske poezije Franceta Prešerna in se poklonili vsem, ki so gojili zavedanje, da je bistvo obstoja slovenskega naroda kultura. Letošnjo proslavo smo med drugim posvetili Karlu Destovniku Kajuhu, saj je Vlada Republike Slovenije na pobudo Ministrstva za kulturo leto 2023 razglasila za Kajuhovo leto. Izbor pesmi, ki so jih recitirali člani odrasle gledališke skupine Kulturnega društva Gomilsko, je predstavil enega temeljnih izrazov Kajuhove poezije – ljubezen: do sočloveka in človeštva, svobode, naroda in jezika, do matere in dekleta.

Slavnostni govornik je bil Tomaž Guček, domačin iz Malih Braslovč, ki je svoje življenje zapisal glasbi. V času študija je igral v raznih ansamblih in veliko nastopal v tujini. Bil je dirigent dveh godb – v Zabukovici in Mozirju, danes pa poučuje harmoniko na glasbenih šolah v Nazarjah in Velenju, poleg tega je glasbeni urednik na Prvem programu Radia Slovenija. Program so z moderno uprizoritvijo epa Turjaška Rozamunda popestrili učenci Podružnične osnovne šole Gomilsko in Podružnične osnovne šole Trnava. Slavnostni del dogodka se je zaključil z nastopom mladega primorskega pevca Gregorja Ravnika. Prireditev je povezovala Anita Drev.

1/9









Ob tej priložnosti sta predsednik KD Gomilsko Andrej Šram in vodja POŠ Trnava Vlasta Svatina skupaj s Tomažem Gučkom prvošolčke obeh šol sprejela v Kulturno društvo Gomilsko oziroma v Šolsko kulturno društvo POŠ Trnava. V Kulturno društvo Gomilsko je bilo letos sprejetih kar 17 novih mladih kulturnikov, v Šolsko kulturno društvo Trnava pa 7. V spomin na ta dogodek so otroci prejeli knjigo ugank in nagelj kot simbol slovenstva.

Oglejte si tudi