Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Večer z Jernejo Jezernik

V Občinski knjižnici Braslovče so v sredo, 5. februarja 2020, gostili Jernejo Jezernik, profesorico slovenščine in nemščine, ki se že nekaj desetletij ukvarja z literarno dediščino svetovne popotnice in pisateljice Alme M. Karlin. Tipa pa tudi za sledovi še drugih radovednih, ustvarjalnih in posebnih ljudi. Zase takole pravi: »Moj svet iz knjig je most med literaturo, ki jo pišem, prevajam, raziskujem, in sanjami in spoznanji, ki jih v besedah delim naprej.

 

V pogovoru, ki ga je vodila Jolanda Železnik, direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec, je Jerneja Jezernik razkrila veliko manj znanega o Almi Karlin in zato še toliko bolj zanimivega. Ko pripoveduje o njej, je čutiti ljubezen, strast in moč, ki se od popotnice širijo na vse, s katerimi se Jerneja pogovarja.

Še posebej je ponosna na prvo avtorsko monografijo o življenju in delu ene največjih svetovnih popotnic 20. stoletja, ki jo je napisala ob 120-letnico njenega rojstva in ima naslov Alma M. Karlin – Državljanka sveta. Leta 2016 je izšlo nadaljevanje Nisem le napol človek – Alma M. Karlin in njeni moški.

 

Kot učiteljica slovenskega jezika je veliko let službovala v Nemčiji, največ v Berlinu, pa tudi na avstrijskem Koroškem. Sedaj živi v Ljubljani, kjer ima svojo založbo, pod okriljem katere opravlja prevajalsko, uredniško ter pisateljsko delo.


Številni obiskovalci, med katerimi je bil tudi Tomaž Žohar, župan Občine Braslovče, ki je Jerneji Jezernik uvodoma izrekel prijazno dobrodošlico, so bili srečanja z Jernejo zelo veseli.

 

Jolanda Železnik

Oglejte si tudi