Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
5°C
JUTRI
27°C
5°C
Oceni objavo

Urška Trotovšek po vzhodni Turčiji

V četrtek, 18. januarja 2024, smo v Občinski knjižnici Braslovče prisluhnili dogodivščinam Urške Trotovšek. Na doživetem in aktivnem potovanju po vzhodni Turčiji se jih je nabralo več, kot jih je lahko v sliki in besedi strnila v eno predavanje. A nekaj smo jih le bili deležni vsi zbrani v avli Doma kulture Braslovče.


Vzhodna Turčija se deli na skrajni turški vzhod s črnomorsko obalo in vzhodno-anatolskim višavjem ter na jugovzhodno Turčijo. Je raj za potovalne sladokusce, ki si želijo odkrivati in spoznavati drugačnost. Poleg vsebinskega bogastva, naravnih lepot in skrivnostnih kotičkov ponuja mir, odmaknjenost in popoln izklop iz dirke vsakdana.


Potovanje po raznoliki pokrajini, mimo plemen in čudovitih spomenikov preteklosti razkriva zgodbe ljudstev, ki so in še živijo v vratih narodov. Vsak dan nova zgodba. Preko bujnega črnomorskega zelenja, čajne plantaže in samostana Samuela, razbrzdanega gorovja Kačkar in osrednjeazijske planjave, kjer stoji veličastni Ararat s svilno cesto. Jezero Van z otočkom Akdamar in krater vulkana Nemrut. Trk gruzijske duše z armensko. In potem povsem drug svet rodovitnega polmeseca, kjer je Gornja Mezopotamija ujeta med armenskim gorovjem, sirsko puščavo ter reki Evfrat in Tigris. Kot potovanje skozi zgodovino časa, ki je tam ostala za zmeraj. Skrita v pesku in skalah varuje naš začetek. Veter še vedno šepeta svetopisemske zgodbe in vrtinči ostanke najstarejših stalno naseljenih mest na našem planetu.


Vsa ta zasanjana preteklost, ki se odmika današnjemu življenju Kurdov, Arabcev in Turkov, je del nas. Urškine slike, besede in zgodbe so nas spomnile na to. In tudi, da Turčija niso le spletke turških nadaljevank in kilometri rajskih plaž. Turčija je predvsem vse preostalo.


Fotografije: Urška Trotovšek
Besedilo: Laura Jelen

Oglejte si tudi