Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Poklon zmagi nad nacifašizmom v znamenju virusa

Že vrsto let se 9. maja v Letušu  odvija slovesnost in tovariško srečanje borčevskih organizacij Spodnje Savinjske doline in ostalih udeležencev. Letos takšne slovesnosti zaradi  korona virusa ni bilo. Se je pa ob spominski plošči na pročelju nekdanje Sulcarjeve gostilne, ki priča o izjemnem dogodku, predaji poveljnika 300.000 glave nemške vojske generala Aleksandra von Lohra,   politkomisarju 14. divizije Ivanu Dolničarju – Janošiku,  zbrala delegacija  in s položitvijo venca ter kratkimi  nagovori  počastila Dan zmage in tudi Dan Evrope.

Na predlog Združenja borcev  za vrednote NOB Žalec in v dogovoru s krajevno borčevsko organizacijo in občino so se z upoštevanjem korona ukrepov pred spominsko  ploščo zbrali predsednik ZB za vrednote NOB Marijan Turičnik, predsednik  krajevne   borčevske organizacije Viktor Zorec, župan Občine Braslovče Tomaž Žohar, hčerka generala Dolničarja  Eva Dolničar Šivic in še nekaj drugih. Po položitvi venca  so s krajšimi nagovori  pomen takratnega dogodka obudili Viktor Zorec, Marijan Turičnik, Tomaž Žohar in Eva Dolničar Šivic.                                                                                                   .

Na sliki:  Med položitvijo venca  od leve proti desni: Viktor Zorec, Eva Dolničar Šivic, Tomaž Žohar, praporščak  KO ZB za vrednote NOB Braslovče Janez Kokovnik  in Marijan Turičnik.                                                             
Tone Tavčer

Oglejte si tudi