Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
7°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Mali Savinjčani beremo v Občinski knjižnici Braslovče

V sredo, 17. aprila 2024, je bil Dom kulture Braslovče poln smeha, zadovoljstva in navdušenja. Naše najmlajše bralce smo skupaj z njihovimi družinami povabili na zaključno prireditev Mali Savinjčani beremo. Gre za velik projekt, ki pomembno spodbuja branje, pripovedovanje in druženje. Doma, v vrtcu in knjižnici. Projekt prebuja in ohranja stik s knjigo in knjižnico. V projektu sodelujemo Medobčinska splošna knjižnica Žalec, Vrtec Bambi in Osnovna šola Braslovče, organizacijska enota Vrtec Braslovče. Letos je sodelovalo 148 otrok, starih od štiri do šest let, ter 21 vzgojiteljic in vzgojiteljev.

Kot vsako leto smo tudi tokrat družno prispevali vsak svoj pomembni del in znova dokazali, da sodelovanje povezuje in krepi odnose. Da bi ob zaključku projekta naše pridne bralce še posebej razveselili, smo na veliki oder postavili predstavo Zafuclana prejica. Predstavo so priredile in tudi odlično odigrale vzgojiteljice Vrtca Braslovče. Vse od scenarija, glasbe, kostumov do rekvizitov je bil odraz profesionalnosti, pripravljenosti in srčnosti. Po uvodnih besedah direktorice Vrtca Bambi Taje Steblovnik so vsem zbranim nekaj besed namenili še ravnatelj Osnovne šole Braslovče Boštjan Bradeško, podžupan Občine Braslovče Primož Brinovec in direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec Jolanda Železnik. V nadaljevanju so skupaj z Lauro Jelen iz Občinske knjižnice Braslovče slavnostno podelili medalje. Po zaključku uradnega dela je bila v avli pogostitev z ogledom razstave izdelkov otrok, ki so ustvarjali na temo prebranih knjig.

Biti del tako velikega in pomembnega projekta za prihodnost naših najmlajših mora biti v čast in ponos nam vsem, ki smo del vzgoje, izobraževanja in kulture. Hkrati moramo to sodelovanje sprejeti kot veliko odgovornost. Dolžni smo biti vzor ali vsaj usmeritev za pot, ki je lahko drugačna. Da smo lahko drugačni. Pokažimo našim otrokom, kako najti mir, tišino in zadovoljstvo s samim seboj. Kako vse to deliti drug z drugim. Da ni nujno vedno in povsod biti del hitenja, impulzov in hipnih užitkov. Branje ni le prebrana knjiga. Branje je način, da se ustavimo. Da prisluhnemo. Sebi in drugim. Preko zgodb in besed, ki nas na najtišji način bogatijo in polnijo. Nevede in za vedno. Nekoč smo brali pod odejami z lučko, skriti, da nas ne bi iztrgali iz zgodb in domišljije. Danes ne beremo. Ker živimo v izmišljenih svetovih. Tako bujnih v svoji praznini, da domišljije ne potrebujemo več.

Napisala: Laura Jelen

Fotografije: Tina Uranko

 

Oglejte si tudi