Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Kronoterm podal svoje mnenje o EKS (energetski koncept Slovenije) v Državnem zboru

V sredo 21. 1. 2015 smo bili kot edino podjetje povabljeni na javno obravnavo energetskega koncepta Slovenije. Na podlagi mnenj bo vlada pripravila strategijo na področju energetike do leta 2030. V tem dokumentu bodo izpostavljene tudi prioritete energentov ter načinov ogrevanja in hlajenja. Direktor uni.dipl.inž. Bogdan Kronovšek predstavil tudi naša stališča. Spodaj je predstavitev mnenja in stališč.

Predstavitev mnenja o EKS pod točko 3 in točko 8. (Termo-tehnika d.o.o., Kronoterm)

Toplotne črpalke postajajo v Evropi čedalje pomembnejše in priznano “orodje” za uresničitev evropske okoljske in energetske politike na področju ogrevanja in hlajenja. To potrjuje tudi dejstvo, da so toplotne črpalke edino področje po informacijah EHPA, ki beleži rast in ga veliko članic EU vključuje v svoje energetske koncepte kot pomemben dejavnik za dosego okoljskih ciljev. Iz tega razloga si ne znamo predstavljati, da toplotne črpalke ne bi imele pomembne vloge pri slovenskem energetskem konceptu na področju ogrevanja in hlajenja saj izpolnjujejo vse temeljne cilje EZ-1.

1. Glavni namen zakona je zagotoviti konkurenčno, varno, zanesljivo in dostopno oskrbo z energijo in energetskimi storitvami ob upoštevanju načel trajnostnega razvoja.

a) Toplotne črpalke so trenutno med najbolj konkurenčnimi ali celo najbolj konkurenčne naprave za ogrevanje in hlajenje saj pri delovanju pridobijo tudi do 80% energije iz okolice (zemlje, zraka, vode, odpadne toplote industrije) ostalo pa pomeni električna energija, ki je proizvedena doma in kjer imamo tudi največji nadzor nad emisijami pri proizvodnji le-te. Faktor pretvorbe primarne energije je pri povprečni toplotni črpalki z letnim izkoristkom 3,5 kar 0,7 medtem ko je pri plinu 1,1 in pri daljinskem ogrevanju 1,2.

b) Toplotne črpalke so najvarnejše naprave, zanesljive in dostopne, tako z vidika posameznega uporabnika, kot s širšega vidika, saj je za njihov pogon v večini primerov potrebna električna energija slovenske proizvodnje. Tako sploh ne obstaja možnost, da bi nekdo od zunaj vplival na oskrbo, izsiljeval ali samovoljno prekinil dobavo, kar so npr. na področju oskrbe s plinom vsakoletne grožnje in bojazni.

c) V Sloveniji imamo močno proizvodnjo toplotnih črpalk z več kot 40 letno tradicijo zato ima njihova uporaba velik vpliv na trajnostni razvoj kar z dveh vidikov. Prvi vidik je lastna ali slovenska proizvodnja naprav in s tem širitev delovnih mest, znanja, razvoja. Tako je domačim proizvajalcem omogočena tudi močnejša pozicija pri izvozu. Drugi vidik, kot sem omenil že prej pa je poraba električne energije, katere proizvodnja in distribucija je popolnoma domača.

d) Ob uresničevanju načrta povečevanja deleža obnovljivih virov pri proizvodnji električne energije v naslednjih letih, bo tudi uporaba že vseh inštaliranih toplotnih črpalk vsako leto učinkovitejša glede na primarno energijo.

e) Uporaba toplotnih črpalk vpliva na varčevanje z energijo in njeno učinkovitejšo rabo, kar je prioriteta EZ-1.

f) Toplotne črpalke so lahko ključno orodje pametnih električnih omrežij, saj njihova serijska možnost oddaljenega nadzora preko oblaka nudi operaterjem kratkotrajne izklope, vklope, spremembe režima in hranjenja energije v ogrevalne sisteme. In to brez dodatnih investicij v električno omrežje.

Toplotne črpalke so naprave, ki izpolnjujejo vse temeljne cilje in prioritete zakona EZ-1, so varčne, so konkurenčne, zanesljive, možno jih je aplicirati tako za individualna stanovanja kot tudi v večstanovanjskih objektih, pri daljinskem ogrevanju in industriji, krepijo slovensko gospodarstvo in trajnostni razvoj, izkoriščajo doma proizvedeno električno energijo in tako vplivajo na večjo energetsko neodvisnost Slovenije. So lahko dober pripomoček pametnih električnih omrežij, njihova uporaba in s tem poraba primarne energije je samodejno vsako leto učinkovitejša. Torej toplotne črpalke morajo biti in bodo v bodoče ključno orodje EKS za področje ogrevanja in hlajenja.

Oglejte si tudi