Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

ORTODONTKA TUDI V BOVCU

S septembrom specialistično zdravljenje zobnih in čeljustnih nepravilnosti na napotnico za otroke in mladostnike končno tudi v Bovcu.

V petek so se za namen uradne predaje izvajanja programa v Zdravstveni postaji Bovec v koncesijski zobni  ordinaciji Dentalnega centra dr. Lah Kravanja zbrali župan Občine Bovec Valter Mlekuž,  vodja zobozdravstva ZD Tolmin Alenka Kojić Uršič, dr.dent.med., ter izvajalka specialističnega zobozdravstvenega programa Sanda Lah Kravanja, dr.dent.med., specialistka ortodontije. Župan Občine Bovec Valter Mlekuž ni mogel skriti iskrenega zadovoljstva:

»Z Ministrstvom za zdravje RS in ZD Tolmin sem za dosego tega cilja veliko komuniciral tudi sam. Ko prihajajo ministrice in ministri v Bovec, mi vedno govorijo, da živimo v izjemno lepih krajih, da smo v raju in si lepšega ne moremo želeti. To sicer drži, ampak nihče od njih pa ne pomisli, da je od Trente, do bolnišnične oskrbe 100 km in več kot uro in pol vožnje. Tudi z ortodontsko obravnavo na napotnico so se morali pacienti doslej voziti v Novo Gorico ali Tomin, še večji absurd pa je, da se tudi specialistka ortodontije vozi iz Bovca do omenjenih ambulant. Ponosen sem, da imajo zdaj otroci in starši ortodontsko ambulanto na napotnico zdaj v Zdravstveni postaji Bovec, kar jim bo prihranilo ogromno kilometrov, časa in stroškov. Vsem, ki so nam pri tem pomagali, se iskreno zahvaljujem in ortodontski ekipi želim uspešno delo v prenovljeni ordinaciji.« je ob obisku v Zdravstveni postaji Bovec povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Vodja zobozdravstva v ZD Tolmin otroška zobozdravnica Alenka Kojić Uršić je dodala:

»Otrokom in staršem bo ortodontsko zdravljenje sedaj zelo približano. Dodaten delček programa, ki smo ga pridobili, zadošča za en dan v tednu, za izvajalke pa pomeni dodatno obremenitev. Trenutno še poteka urejanje čakalnih vrst in informacijska podpora, vendar vpisovanje za prve preglede že poteka.«

Ortodontka Sanda Lah Kravanja je navdušena spomnila prvih pobud in povedala:

»Zelo sem vesela, da nam je po dolgih letih prizadevanj uspelo doseči nov cilj za otroke, starše in domači kraj. Ob lanskem praznovanju 20 letnice delovanja Dentalnega centra dr. Lah Kravanja sem tudi javno izrazila pobudo Ortodonta za otroke na napotnico tudi v Bovec, vsaj za en dan v tednu in za nami je res intenzivno leto. Nisem še pozabila dolga tri leta vsakodnevne vožnje iz Bovca v Ljubljano in nazaj na specializacijo v UKC Ljubljana, ki sem jo zaključila že leta 2011. Od takrat sem lahko v Bovcu zdravila le samoplačnike, končno pa bom lahko svoje znanje ponudila na napotnico. Ordinacija bo delovala ob petkih, tako da bo ugodno tudi za tiste, ki se zaradi šolanja le za vikend vrnejo domov. Čeprav trenutno poteka usklajevanje obstoječih čakalnih vrst, že sprejemamo tudi nove  vpise. Pričakujemo predvsem napotitve otrok z bovškega, kobariškega in tolminskega območja. Otroci potrebujejo napotnico izdano od zobozdravnika, saj gre za napotitev na specialistični nivo. Napotnica se lahko izda takoj, ko je prepoznana potreba po ortodontskem zdravljenju.  Za nadaljnje postopke in vodenje čakalnih knjig pa smo dolžni spoštovati predpise in pravila ZZZS, ki je plačnik specialistične obravnave. Zelo se veselim petkov z otroki v domačem kraju.«

Ortodontska ambulanta deluje torej ob petkih, v Zdravstveni postaji Bovec, Kot 85, 1. nadstropje. med delovnim časom (po urniku) so dosegljivi na GSM 031 746 710.

Več informacij najdete na spletnem mestu ZD Tolmin: http://www.zd-tolmin.si/urniki/ortodontska-ambulanta-bovec/

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

 

Oglejte si tudi