Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Ob 78. Obletnici smučarske tekme na Mangartu

Letos je na Mangartu v začetku junija še obilo snega, dostop po cesti pa zaradi večjih količin snega na posameznih odsekih ceste ni mogoč.

Upravljavec državne ceste je sporočil, da zaradi prevelike nevarnosti tudi ni mogoče čiščenje ceste, zato je načrtovana prireditev, ki bi morala v sodelovanju Občine Bovec in TNP potekati 16. junija, preložena na kasnejši čas. Na ta dan je bila načrtovana tudi udeležba potomcev smučarjev, pripadnikov 10. gorske divizije Ameriške vojske, ki so 3. junija 1945 na plazišču pod Mangartom izvedli smučarsko tekmo.

Ob 78-letnici smučarske tekme se je pet članov Združenja vojaških gornikov Slovenije (ZVGS), Bovčana Franc Čopi in Jože Čopi, pa Anton Vavroš in Elemir Zrim, pod vodstvom brigadirja v. p. Janeza Kavarja kljub temu povzpelo na kraj prizorišča tekme. Simbolno so na mestu tekme slovesno razvili zastave ZVGS, Republike Slovenije in Združenih držav Amerike.

Uradna slovesnost bo na Mangartskem sedlu 7. julija 2023, ob prazniku Občine Bovec, ko bo TNP v sodelovanju z Občino Bovec odprl novo učno pot, katere sestavni del sta tudi spominski plošči, ki pričata o izvedeni tekmi pripadnikov 10. gorske divizije na tem mestu pred 78 leti.

Še pred tem bo v Logu pod Mangartom potekala predaja električnega vozila s strani TNP lokalni skupnosti. O podrobnostih bomo javnost obveščali tako na tej spletni strani kot tudi na KATV Bovec.

Zapisal: MILAN ŠTULC

Foto: JANEZ KAVAR


vir: občinska spletna stran


Oglejte si tudi