DANES
26°C
11°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

Odprtje Interpretacijskega središča za ribištvo

V Ribiški hiši na Kal-Koritnici je Občina Bovec včeraj odprla Interpretacijsko središče za ribištvo ujemi in spusti. Novo pridobitev sta odprla župan Občine Bovec Valter Mlekuž in predsednik KS Kal-Koritnica Valter Mlekuž.

Nad tem projektom je za Občino Bovec bdela strokovna sodelavka Katja Mrakič, ki je odprtje tudi pripravila in povezovala. Za glasbo sta poskrbela bovška harmonikarja Kristijan Arcet in Kimi Melihen.

Zgornji tok reke Soče je še območje, ki velja za enega najmanj onesnaženih področij v Evropi. Soča s svojo smaragdno zeleno barvo, belim prodom in živahnim tokom vijuga po dolini obkrožena z visokimi gorami, pogled nanjo osupne marsikaterega obiskovalca.  Ribiči iz vsega sveta prihajajo v dolino reke Soče predvsem zaradi ohranjenega naravnega okolja in v veliki meri zaradi ribolova. V reki Soči še vedno plava soška postrv, endemit, ki je sicer že skoraj izumrl, a so ga uspeli ohraniti, prav zaradi dolgoletnih raziskovanj in delovanja mnogih ribičev, ribiških družin in Zavoda za ribištvo Slovenije. Soška postrv privablja ribiče, nekaterim je njen ulov, glavni razlog za prihod v Soško dolino. Loviti ribe v reki Soči je privilegij!

»Muharjenje je edini dovoljeni način ribolova s katerim ribič skuša preslepiti ribo, tako da ji na trnek ponudi navezano muho, ki posnema muho oz. žuželko v naravi. Večina ribičev lovi po režimu Ujemi in spusti…ribo ribič ujame, ji da poljubček in hitro spusti nazaj v reko. Tako je ime tudi našemu Interpretacijskemu središču Ujemi in izpusti,« je v uvodu med drugim povedala Katja Mrakič.


Ribiška hiša je bila zgrajena na mestu stare mlekarne v dveh fazah. V prvi fazi projekta Breka 1 je bil zgrajen objekt, zaključeno in opremljeno je bilo 1. nadstropje, kjer so prostori KS Kal-Koritnica. Celotna vrednost investicije je bila 348.072,94 €. Nepovratna sredstva Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo za 1. fazo so znašala 193.208,50 €. Razliko je krila Občina Bovec.

V 2. fazi projekta se je dokončno uredilo pritličje skupaj z namestitvijo opreme s predstavljenimi filmčki, uredila se je okolica objekta in dodale so se table na obstoječo sprehajalno pot. Izvedle so se tudi delavnice za osveščanje javnosti na temo ribištva in izobraževanje za interpretatorje. Celotna vrednost investicije je bila 210.047,93 €

Nepovratna sredstva Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo so znašala 120.014,38 €.

Izdelavo notranjega interierja, recepcijskega pulta je znašala 52.334,34 € in se je financirala iz proračuna Občine Bovec zaradi presežka stroškov. Razliko je krila Občina Bovec.

»V projektu so aktivno sodelovali, člani KS Kal-Koritnica s prispevkom v naravi. V prvi fazi projekta so prispevali upravljavski načrt ter predstavitveni filmček, v drugi fazi so urejali Ribiško pot do tolmuna Breka. V RH sodelujejo in organizirajo vsebine na temo ribištva, še posebej je poudarek na kulinariki,« je še dodala Katja Mrakič in besedo predala županu Občine Bovec Valterju Mlekužu.

»Ob nastopu mojega prvega mandata so me predstavniki KS Kal-Koritnica pobarali, da si želijo prostorov, v katerih bi se lahko srečevali in delovali. Ta objekt je bil v razsulu in takrat smo začeli iskati možnosti za pridobitev evropskih sredstev, ki smo jih našli na ribiškem skladu. Ker je bil ribolov v tej vasi nekoč celo preživetvenega pomena, je bila odločitev za izgradnjo tega objekta, na katerega smo danes lahko nadvse ponosni, soglasno sprejeta. Vrhnji del objekta je namenjen potrebam KS, tega, spodnjega, pa danes v okviru praznika Občine Bovec predajamo svojemu namenu. Prepričan sem, da bo zanimanje za obisk interpretacijskega središča za ribištvo veliko, predvsem pa si želimo, da bi sem prihajali po nova znanja glede ribištva in ribarjenja učenci iz vse Slovenije. Z današnjim odprtjem teh prostorov izpolnjujemo še eno od obljub in pridobivamo pomembno novost na področju sonaravnega turizma,« je poudaril župan Občine Bovec Valter Mlekuž in skupaj s predsednikom KS Kal-Koritnica Valterjem Mlekužem na zelo izviren način odprl novo pridobitev. V umetnem tolmunčku namreč plavajo »elektronske ribice«, prvi dve pa sta za uradno odprtje ulovila prav onadva. Ribico sta po tem položila na aparaturo za prepoznavanje ulovljenih elektronskih rib in ta pokaže vse podatke o njih.

Ribiška hiša je od danes naprej odprta vsak dan od 8:30 do 11:30.

Foto: MILAN ŠTULC

1/10










Oglejte si tudi