Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
8°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

20. obletnica bovških skavtov

Bovški skavti iz stega Bovec 1 so v soboto, 13. 5. 2023,  na Srpenici obeležili dvajseto obletnico delovanja. Ob 15. uri so se zbrali pri sveti maši, nato pa v dvorani Gasilskega doma Srpenica prelistali zgodovino svojega delovanja.

Zaradi neodložljivih obveznosti župana Občine Bovec Valterja Mlekuža se je slovesnosti udeležil podžupan Erik Cuder, ki je z veseljem prisostvoval pri sveti maši in nato poslušal, kaj vse so v teh dvajsetih letih počeli bovški skavti iz stega Bovec 1.

Ustanovitelj in prvi vodja stega Bovec 1 ej bil Simon Mlekuž, ki je najprej obiskoval skavte v Tolminu. To ga je spodbudilo, da je skavtsko organizacijo mladih prenesel tudi v domačo župnijo. Začelo se je z majhnimi koraki, v prvi skupini je bilo sedem skavtov iz Bovca, prvi skavti, stari med 16. do 21. let, pa so bili združeni v skavtsko skupino »Svizci«. Skozi čas so postajali vse večji in so v skavtskem letu 2007/2008 kot sestavni del bovškega stega skavtsko skupino ustanovili tudi v Kobaridu. Danes deluje 5 vej različnih starosti, vodja stega pa je Tina Kurinčič.

Praznovanje 20. obletnice na Srpenici je bilo izvrstno in nadvse prijetno, med drugimi pa je na prireditvi, ki je po sveti maši v srpeniški cerkvi potekala v večnamenski dvorani Gasilskega doma Srpenica, zbrane nagovoril tudi podžupan Občine Bovec Erik Cuder:

 » V imenu občine Bovec se vam iskreno zahvaljujem za povabilo, dogodka pa se udeležujem z velikim veseljem. Prinašam vam pozdrave našega župana Valterja Mlekuža, ki se zaradi drugih službenih obveznosti sam dogodka ne more udeležiti, čeprav si je to zelo želel. Ob čestitkah pa pošilja sporočilo, da so za vas vrata na naši Občini vedno odprta. Ob vsem slišanem in videnem je težko še kaj dodati. Vsaka sveta maša je lepa, vendar je bila današnja s prisotnostjo vas skavtov naravnost čarobna, lahko rečem tudi pravljična. Z vašim petjem ste vse povezali v krasno celoto. Skavtstvo se mi zdi zelo pomembno, saj povezuje veliko stvari. Naučiš se discipline, sodelovanja in ne nazadnje osvojiš velike vrednote spoštovanja. To je zelo pomembno za razvoj življenja. Kljub slabemu in kislemu vremenu ste skavti z današnjo  prireditvijo pripeljali do nas veliko sonca, ki nas bo še naprej toplo grelo. Čestitke za vaše dvajsetletno delovanje, v prihodnosti pa vam želim še obilo dobrega dela, veliko veselja, potrpljenja in medsebojnega sodelovanja,« je med drugim dejal podžupan Občine Bovec Erik Cuder, ki je za svoje besede požel močan aplavz vseh prisotnih.

Pozno popoldne se je nadaljevalo v prijetnem druženju, obujanju spominov na prehojeno pot, seveda pa tudi tkanju novih načrtov in premlevanju novih zamisli in idej.

Zapisal: MILAN ŠTULC

Foto: DAVID ŠTULC ZORNIK


Oglejte si tudi