Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
11°C
JUTRI
17°C
12°C
Oceni objavo

PRIREDITEV OB DNEVU UPORA PROTI OKUPATORJU

V mali dvorani Kulturnega doma Bovec je na predvečer dneva upora proti okupatorju potekala prireditev, ki jo je v sodelovanju z Občino Bovec pripravilo Kulturno društvo Golobar.

MOPZ Golobar, kantavtor Peter Della Bianca, članice KUD Golobar  in bovški harmonikarji so stkali kulturni program, v imenu organizatorjapa je zbrane nagovoril predsednik društva Mitja Cuder.

»Praznik dan upora proti okupatorju je bil pol stoletja poimenovan kot dan OF, ohranja pa spomin na odločilni upor slovenskega naroda,« je uvodoma poudaril Cuder in zaključeval z besedami, da ostaja praznik dan upora proti okupatorju na prvih straneh zgodovine. »Predstavlja simbol poguma slovenskega človeka, ki je preživel in živi. Čeprav je že od samega začetka ujet v vihar svetovne zgodovine, saj je na tlakovani poti do svobode predstavljal simbol trpljenja in ne nazadnje žrtev, ki so padle za domovino. In če vse to združimo v zaključne misli, smo lahko ponosni, na našo polpreteklo zgodovino, o kateri bi morali bolj ozaveščati mlajše rodove, saj so bili Slovenci ravno z uporom na pravi poti, da so na strani koalicijskih sil premagali fašizem in nacizem. Z ustanovitvijo lastne države pa smo sklenili lok uporništva.«

V prijetnem in na trenutke ganljivem programu, ki je prisotne v glasbi in besedi venomer vračal v čas vojne vihre, so se poklonili tudi spominu na golobarske žrtve. Večer pa je zaključi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki se je organizatorju in vsem nastopajočim zahvalil za izvrsten večer, s katerim se poklanjamo tudi padlim na planini Golobar. Žal pa se je moral dotakniti tudi ne sprejemljivega dejanja, za katerega je letos poskrbel predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Tolmin, Kobarid, Bovec Rok Uršič, ko je na bovškega župnika in dekana Viljema Čušina naslovil nehvaležno pismo:

»Zelo me je razžalostilo, ko sem pred nekaj dnevi prebral pismo, ki sem ga prejel v vednost, naslovljeno pa je bilo na našega župnika Viljema Čušina. Rok Uršič si je izposodil ime Združenja borcev za vrednote NOB in Viljemu Čušinu s pismom sporočil, da ni zaželen na spominski slovesnosti na planini Golobar. Organizator je bila vedno Lovska družina Čezsoča, jaz pa sem bil prvi, ki sem pred leti povabil župnika na planino Golobar, saj nikoli nisem delal razlik. In dokler bom župan, ne bom dovolil, da kdorkoli v tej občini na ta način dela te razlike. Jutri gremo zopet na planino, da se poklonimo tem mladim fantom in dekletom, ki so tam pustili svoja mlada življenja zato, da smo danes mi lahko tukaj. Govorimo slovensko in uživamo v tej naši domovini. Če imajo kje drugje, v katerikoli drugi občini težave s političnimi barvami, jih na Bovškem nimamo. In na tem mestu zagotavljam, da bom, dokler bom župan te Občine, skrbel za to, da bomo živeli naprej v slogi in enotnosti. V svojem imenu sem se gospodu Viliju Čušinu opravičil in ga osebno povabil na planino Golobar. Čeprav ne vem, kaj bi naredil kdo drug, če bi prejel tako pismo, vendar jutri na Golobarju župnik bo. Želim, da Bovško ostane v slogi še naprej in vabim jutri vse na planino, z enim samim namenom, da se poklonimo tam padlim žrtvam,« je vidno ogorčen povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž in požel bučen aplavz.

Večer se je zaključil v prijetnem kramljanju in ob zvokih harmonike, mnogi pa so, kljub zelo slabi vremenski napovedi, že načrtovali pohod na Golobar.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi