Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
8°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Povzetek 8. redne sede OS Občine Bovec

Svetniki so najprej potrdili dnevni red in v prvi točki Zapisnik 7. redne seje ter poročilo 5. korespondenčne seje Občinskega sveta Občine Bovec.

2. Participativni proračun - uvrstitev projektov v Načrt razvojnih programov;

Prispelo je 11 predlogov, komisija je glede na razpoložljiva finančna sredstva in točkovanje potrdila 5 predlogov.

Potrjeni so bili naslednji projektni predlogi:

1. Naslov projekta: PARK ZA VADBO NA PROSTEM / TRIM STEZA

Predlagatelj: Luka Stare

Opis projekta: Pripravi se projektna naloga, s katero, se določi lokacijo trim proge ali trim otoka v okolici Bovca. Projektno delo obsega (lokacijo otoka ali umestitev proge v okolje, predvidene naprave po postajah in vrednost izgradnje).

Vrednost: 5.500 EUR

2. Naslov projekta: EKOLOŠKI OTOK DVOR - OB CESTI

Predlagatelj: Gabrijela Zore

Sopredlagatelji: Vasja Markič, Elenora Pastorčič in Vilma Pastorčič

Opis projekta:  Obstoječe smetnjake  na območju Dvora, ki stoji na zemljiščih s parc. št. 1222 in 1214 obe k.o. 2207 BOVEC, se zamenja z novimi potopnimi smetnjaki.

Vrednost: 32.000 EUR

3. Naslov projekta: OBELEŽITEV 50. LETNICE SKLADATELJA, DIRIGENTA IN GLASBENEGA PEDAGOGA AMBROŽA ČOPIJA

Predlagatelj: Zoran Kašca

Sopredlagatelji: Mešani pevski zbor S planin in Društvo ARS Bovec

Opis projekta: Obeležitev 50. obletnice skladatelja in zborovodja Ambroža Čopija s priložnostno razstavo, kjer bo prikazana njegova dosedanja dela s koncertom Komornega zbora Konservatorija za glasbo in balet iz Ljubljane v soboto, 9. decembra 2023. V nedeljo, 10. decembra, bo v cerkvi sv. Urha zbor Konservatorija za glasbo in balet izvedel krstno izvedbo skladateljeve maše.

Vrednost: 5.500 EUR

4. Naslov projekta: UMIRITEV PROMETA SKOZI LOG POD MANGARTOM

Predlagatelj: Robert Vončina

Opis projekta: Najemom stacionarnega radarja na območju Loga pod Mangartom.

Vrednost: 22.000 EUR

5. Naslov projekta: CESTA NA PLANINO BOŠCA KS ŽAGA

Predlagatelj: Marjan Kravanja

Opis projekta: Navoz nasipnega material in uredi odvodnjavanja cestišča (Čiščenje ali menjava propustov) Cestišče  se popravi na zemljiščih s parc. št.  1676/231  in 1676/236  0be 2212 ZAGA, ki sta v lasti Občine Bovec.

Vrednost: 7.000 EUR

OS Občine Bovec je vse predloge soglasno potrdil.

3. Sprememba cenika voženj na zahtevo z e-kombijem;

PREVOZI NA ZAHTEVO (PRILOGA 3A IN 3B v gradivu)

 

Število km

Cena (EUR)

Do 2

1,5

Do 5

2,00

Do 10

2,40

Do 15

2,50

Do 20

3,00

25 in več

4,00

 

 

Otroci in mladina, občani do 18 let

brezplačno

Občani nad 65 let

brezplačno

 

OS Občine Bovec je predlog novega cenika potrdil s 7 glasovi ZA in 4 glasovi PROTI

4. Informacije o poslovanju družbe Sončni Kanin d. o. o.

V imenu Liste za Posočje je dr. Jurij Žurej predlagal umik točke, dokler ne pridobijo vseh dokumentov, ki so jih zahtevali od Sončnega Kanina in Občine Bovec. Predlog je OS z glasovanjem zavrgel.

Najprej je direktorica družbe Sončni Kanin Manuela Božič Badalič podala kronološko poročilo o vzdrževanju žičniških naprav na smučišču Kanin, podrobneje o dostavni krožnokabinski žičnici. Podala je tudi podatek, da je do škode na posameznih delih žičnice prišlo zaradi nepravilnega vzdrževanja v času od ponovnega zagona žičnice leta 2016 do njenega nastopa aprila 2020. Nadaljevala je s predstavitvijo zadnjih dogodkov, obiska inšpektorja in opravljenih pregledov nacionalnega preglednika ZAG in začasne prepovedi obratovanja krožnokabinske žičnice. Predstavila je ugotovitve zadnjega pregleda ZAG in kaj je naložil upravljavcu za zagotovitev ustreznosti naprave. Zaključila je, da to pomeni vsaj 3 mesece dela v lepem vremenu in da tako krožnokabinska žičnica letos ne more obratovati. Predlaga zagotovitev ohranitve nekaj zaposlenih, da bi v tem času nedelovanja krožnokabinske žičnice lahko skrbeli, da se ne bi povzročala škoda tudi na drugih napravah.

Zavrnila je tudi sklepe Nadzornega sveta Sončnega Kanina, ki ji je naložil tožbo konstruktorja in predstavnika Pome. Da je taka zahteva, brez podanih pravnih podlag, nesprejemljiva in protizakonita, je podkrepila s pravnim mnenjem priznanega slovenskega pravnika. Zato sklepov Nadzornega sveta Sončnega Kanina ni in ne bo spoštovala.

Po njenem podajanju je direktorica Manuela Božič Badalič zapustila sejo, kar so svetniki obsojali, ker ji niso mogli postaviti dodatnih vprašanj.

V nadaljevanju je svetnike s podrobnostmi o komunikacijah med POMO in Sončnim Kaninom seznanil predstavnik konstruktorja žičnice Kanin POMA Franc Alan Furlani in podkrepljeno z dokumenti ovrgel vse obtožbe zoper POMA.

Predsednik Nadzornega sveta družbe Sončni Kanin, Marko Gorjanc, je obrazložil postopke NS, ki so pripeljali do sprejetja sklepov o zahtevanih tožbah in da se direktorico Manuelo Božič Badalič razreši z mesta direktorice.

Zaradi vsega povedanega, je svetnik Miha Sotlar ocenil, da je nadzorni svet s predlaganimi sklepi presegel svoja pooblastila in zato predlagal OS Občine Bovec, da sprejme sklep, s katerim nalaga Komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Občine Bovec obravnavo predloga, da se predsednika NS Sončni Kanin Marka Gorjanca razreši in nato razrešitev predlaga OS Občine Bovec.

OS Občine Bovec je s 6 glasovi ZA in 5 PROTI tak sklep tudi potrdil.

5. Obravnava predloga Odloka o določitvi plovbnega režima na reki Soči na območju občine Kobarid;

Pri tej točki so bili poročevalci župan Občine Kobarid Marko Matajurc, direktorica medobčinske uprave Suzana Konec in pravnik Primož Barbič, ki je pripravil Odlok o določitvi plovbnega režima na reki Soči na območju občine Kobarid. Slednji je glavne podlage za Odlok tudi predstavil.

Prisoten je bil tudi predsednik GIZ raftarjev Dolina Soče Primož Zorč, ki je protestiral zoper blatenje dobrega imena GIZ, saj da poslujejo transparentno in profesionalno. Opozoril pa je na nekaj družb, ki so že več časa v stečaju, pa vseeno delujejo na vodi. Glede predloga kobariškega Odloka se sprašuje, ali bodo s povišanjem cen več služile Občine ali tudi ponudniki ter drugo turistično gospodarstvo. Komentiral je tudi druge določbe Odloka in nekatere, predvsem skrajšan čas dovoljene plovbe, ocenil za nesprejemljive. 

Namestnik predsednika Ribiške družine Tolmin Blaž Močnik je ocenil, da je sobivanje izvajalcev športnih aktivnosti in ribičev na reki Soči že vrsto let realnost. Ribiči seveda pozdravljajo skrajšan čas plovbe, ki ga predlaga kobariški odlok, vendar ne bi nasprotovali tudi obstoječemu režimu. Predlaga obravnavo naravovarstvenega vidika v Odloku, ki bi določal ob nizkem vodostaju, predvsem na posameznih najbolj občutljivih odsekih drugačen plovni režim. Izrazil je željo, da bi bila Ribiška družina Tolmin aktivni soudeleženec pri pripravi novega Odloka.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž bo imenoval posvetovalno telo, ki bo sodelovalo pri uskladitvi posameznih točk Odloka in bo kot tak obravnavan na odborih in nato ponovno na OS Občine Bovec.

6. Ukinitev javnega dobra;

OS Občine Bovec je ukinitev javnega dobra potrdil s 7 glasovi ZA in glasovi 4 PROTI.

7. Vprašanja, pobude in predlogi;

Svetniki so podali nekaj pobud in predlogov ter postavili vprašanja, na katera pričakujejo odgovore na prihodnji seji OS.

8. Razno.

GRADIVO K VSEM TOČKAM DNEVNEGA REDA

Oglejte si tudi