Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Občni zbor Gasilske zveze Bovec

16. marca je v veliki dvorani Gasilskega doma na Srpenici potekal Občni zbor Gasilske zveze (GZ) Bovec, ki se ga je med drugimi udeležil tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž. Med gostii so bili še poslanec v DZ RS Danijel Krivec, komandir PP Bovec Damijan žagar, Regijski poveljnik za Severnoprimorsko regijo Stanko Močnik, poveljnik OŠ CZ Bovec Edi Melinc, poveljnik in predsednik GZ Bovec Uroš Kemper in Adem Omerovič ter drugi. GZ Bovec sestavljajo PGD Bovec z enoto Trenta, PGD Log pod Mangartom in PGD Srpenica. Delegati teh društev so najprej izvolili delovno predsedstvo, nato pa so bila predstavljena poročila o delu GZ v letu 2023. Kot prvi je vse nagovoril predsednik GZ Bovec Adem Omerovič, ki se je med povedanim večkrat posebej zahvalil Občini Bovec in županu Valterju Mlekužu za izjemen posluh do gasilstva tako z moralnega kot tudi oziroma še posebej s finančnega vidika.

Vsa poročila so izkazovala, da so vsa PGD in GZ Bovec v letu 2023 delovali transparentno in v skladu z načrti, predvsem pa so se profesionalno in pohvalno odzvali tudi ob naravnih nesrečah na svojem območju in pri sodelovanju ob naravnih nesrečah na drugih območjih v Sloveniji.

Dotaknili so se tudi ponovnega pristopa k ustanovitvi Gasilske zveze Severnoprimorske regije, vsi delegati pa so na načelni ravni k začetku postopka za ustanovitev podali pozitivno mnenje. Seveda bodo morale ta predlog potrditi vse GZ Severnoprimorske regije. Ko bodo znana vsa izhodišča, bodo ta predstavljena tudi županom.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je v svojem nagovoru najprej izpostavil dve visoki priznanji Civilne zaščite RS, ki sta ju zasluženo prejela poveljnik OŠ CZ Bovec Edi Melinc in poveljnik PGD Bovec Davor Gašperčič, kar so udeleženci podkrepili z močnim aplavzom. V nadaljevanju pa se je tudi on dotaknil predlagane ustanovitve GZ Severnoprimorske regije:

»Čim prej je treba pripraviti vsa izhodišča in jih predstaviti na svetu regije, ki ga sestavljamo župani vseh severnoprimorskih Občin. Treba je doreči, kje bo sedež, kako se bo financiralo delovanje in predvsem, o kolikšnih sredstvih govorimo. Kar zadeva lokalno delovanje, pa lahko potrdim, da je proračun sprejet in zajema vse dorečene postavke za financiranje delovanja vseh PGD in GZ. Nekaj finančnih sredstev je namenjenih tudi iz 11. člena Zakona o TNP, opozarjam pa, da morajo biti projekti, ki smo jih najavili za pridobitev teh sredstev, dokončani v obračunskem letu, sicer ta sredstva propadejo. Zato je pomembno, da tudi vi za pridobivanje teh sredstev najavite projekte, ki bodo v obračunskem letu zagotovo zaključeni. Vsekakor pa se vsem iskreno zahvaljujem za vse delo, ki ste ga opravili v minulem letu. Kjerkoli spregovorim o tek tematiki, vedno poudarim, da smo lahko izjemno ponosni, da imamo tako pomembno prostovoljno strukturo, kot ste gasilci in tudi vse druge službe znotraj CZ Bovec. Podpiram tudi vaše delo z mladimi, saj so zagotovilo za lepo prihodnost gasilstva. Iskrene čestitke vsem, z željo, da boste tudi v prihodnje tako uspešni,« je med drugim povedal Mlekuž.  

Čestitke in pohvale so bile izrečene tudi s strani vseh drugih gostov. Podeljena so bila tudi priznanja za 30, 40 in 50 let delovanja v PGD in napredovanja. Kot se za gasilce spodobi, so uspešno delo v letu 2023 zaključili s prijetnim druženjem.

Oglejte si tudi