Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

EVROPSKO PRVENSTVO V SPUSTU NA DIVJIH VODAH NA SOČI

V torek se je slovesnim odprtjem v veliki dvorani Kulturnega doma Bovec začelo prvo kajakaško evropsko prvenstvo v tej sezoni, evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah. Tekmovanja potekajo na odseku med Srpenico in Trnovem ob Soči, svoje moči pa merijo predstavniki 14 držav.

Slovesnega odprtja so se udeležili vsi tekmovalci in spremljevalci ekip, seveda pa tudi nekateri visoki gosti. V prvi vrsti so tako med drugimi sedeli predsednik Evropske kajakaške zveze Albert Woods in generalni sekretar EKZ Branko Lovrić, predsednik Kajakaške zveze Slovenije mag. Andrej Ribič, poslanec v DZ RS Danijel Krivec, župan Občine Bovec Valter Mlekuž in župan Občine Kobarid Marko Matajurc.

V odličnem spremljevalnem kulturnem programu, za katerega so poskrbeli Pihalni orkester Salonit Anhovo, Dekliška pevska skupina OŠ Kobarid, Športni twirling klub Deskle in Plesna šola Urška Tolmin,  so se zvrstili zelo všečni nastopi na visoki ravni, kot prvi pa je v imenu gostiteljice letošnjega EP kajak-kan Soča 2019, Občine Bovec, pozdravil župan Valter Mlekuž:

»V veliko veselje in zadovoljstvo mi je, da vas v dolini smaragdne lepotice Soče lahko pozdravim v tako velikem številu. Na brzicah Soče, ki je zagotovo najlepša reka na svetu, se boste v teh dneh spopadali po najboljših močeh. Vesel sem, da smo evropsko prvenstvo, ki ga organiziramo skupaj s sosednjo Občino Kobarid, zopet pripeljali v naše kraje. Spopadali se boste z brzicami reke, ki je lepa, a zna biti tudi nevarna. Upam in verjamem, da bomo na sobotni zaključni prireditvi vsi veseli in srečni, predvsem pa zdravi in brez poškodb slavili vaše uspehe. Zadovoljni in srečni bomo, če boste odšli iz naših krajev polni lepih vtisov in bomo s stiskom rok lahko dejali, da smo to evropsko prvenstvo izpeljali uspešno in se boste zdravi in čili vrnili na svoje domove.«

Zbrane je nagovoril in tekmovalcem zaželel veliko uspehov ter dobrega počutja tudi župan Občine Kobarid Marko Matajurc, nato pa je spregovoril še predsednik Kajakaške zveze Slovenije mag. Andrej Ribič:

»Obema županoma se lepo zahvaljujem za pomoč pri organizaciji, tukaj že tretjič gostimo evropsko prvenstvo, in prepričan sem, da bo tudi tokratno zelo uspešno, kot vsa dosedanja. Vedno so bila tu evropska prvenstva odlično izpeljana. Vsem športnicam in športnikom želim obilo uspehov v tej prelepi soški dolini, na naši najlepši reki.«

Tudi predsednik Evropske kajakaške zveze Albert Woods je v svojem nagovoru izrazil vse svoje navdušenje nad vsakokratno odlično izpeljavo evropskih prvenstev na reki Soči:

»Zahvaljujem se Kajakaški zvezi Slovenije in obema županoma Občin Bovec in Kobarid, da ste sprejeli organizacijo evropskega prvenstva. Pri vas nisem prvič, saj sem bil tu že leta 1991 in od takrat se je pri vas res veliko spremenilo. Reka Soča in Bovško sta vedno v mojih mislih. Posebno reka Soča, kakršne zaradi njene neverjetne barve, ne najdemo nikjer drugod na svetu. Zato mi je v posebno veselje, da lahko tudi uradno razglasim Evropsko prvenstvo kajak-kanu Soča 2019 za uradno odprtega.«

V dneh od torkovega odprtja prvenstva pa do danes so tudi slovenski tekmovalci dosegali izvrstne rezultate, saj so že prvega dne tekmovanja stopili na najvišje stopničke. Kajakaš Simon Oven je postal evropski prvak v klasičnem spustu na divjih vodah, v isti konkurenci je Anže Urankar osvojil srebro, med kanuisti pa je Blaž Cof klasično preizkušnjo končal na tretjem mestu.

Spustaši na divjih vodah so tudi drugi dan evropskega prvenstva v Trnovem ob Soči poskrbeli za veselje. Kajakaši Simon Oven, Anže Urankar in Tim Novak so v ekipni tekmi klasičnega spusta namreč zaostali le za ekipo Češke in se veselili srebra.

Simon Oven in Anže Urankar sta se veselila zlate in srebrne posamične kolajne v klasičnem spustu, tokrat pa se jima je ob naskoku na najvišja mesta pridružil še njun klubski in reprezentančni kolega Tim Novak. Slovenska trojka je bila blizu Čehom, prvim favoritom za naslov ekipnih evropskih prvakov, saj so za navezo Adam Satke, Karel Slepica in Kamil Mružek namreč zaostali za vsega tri sekunde in dvajset stotink. Na tretje mesto so priveslali Italijani Francesco Ciotoli, Andrea Bernardi in Nicolo Razeto.

Zaključna prireditev s podelitvijo medalj in priznanj bo jutri, v soboto, 18. 5. 2019, ob 18. uri, v Kulturnem domu Bovec.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi