Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
6°C
JUTRI
27°C
10°C
Oceni objavo

5. redna seja Občinskega sveta Občine Bovec

V četrtek, 15. 6. 2023, se je na peti redni seji sestal OS Občine Bovec. Svetniki so najprej potrdili predlagani dnevni red in zapisnik 4. redne seje Občinskega sveta Občine Bovec.

V nadaljevanju so v drugi točki svetniki obravnavali Odlok o občinskih cestah. Poročevalec Gvido Modrijan, STRUCTURA, svetovanje in informatika, gradbeno projektiranje, d. o. o., Odlok pa je obravnaval tako Odbor za gospodarstvo kot tudi Statutarno pravna Komisija Občine Bovec.

OS Občine Bovec je Odlok s predlogi popravkov in dodatkov pri posameznih členih Statutarno pravne Komisije soglasno potrdil za primernega za nadaljnjo obravnavo.

V tretji točki so svetniki po hitrem postopku sprejeli Odlok o prenehanju veljavnosti Odloka o ustanovitvi javnega podjetja Regijski center za ravnanje z odpadki Nova Gorica d. o. o.

V četrti točki so svetniki obravnavali Rebalans proračuna Občine Bovec za leto 2023

Rebalans proračuna za leto 2023 je potrebno pripraviti zlasti zaradi:

– ponovne zagotovitve sredstev na dveh postavkah, na katerih so se sredstva v postopku sprejemanja proračuna zmanjšala, in sicer na PP 04772 Upravljanje Kanin in PP 0475 Zavod Turizem Dolina Soče; na vsaki PP po 140.000 €

– zagotovitve dodatnih sredstev za investicijsko vzdrževanje Kulturnega doma

– povišanja sredstev na področju Prostorsko načrtovanje zaradi priprave hidrološke študije

– povišajo se sredstva za svetovalne in odvetniške storitve zaradi priprave velikega števila pravnih aktov, analiz, študij…

– uskladijo se višine sredstev pri TNP projektih v okviru akcijskega načrta glede na realizacijo ali bolj znanih načrtovanih stroškov; sredstva se prerazporedijo znotraj njih

– na novo vključenih nekaj EU projektov, n.pr. Adrioncycletour, Promocija alpske konvencije in usklajene so vrednosti na drugih projektih.

Po daljši razpravi in napovedi Liste za Posočje-Bovec, da rebalansa ne bodo podprli, so svetniki sprejeli odločitev, da Uprava Občine Bovec pripravi podrobno specifikacijo, za kaj točno bodo porabljena sredstva, predvidena z rebalansom in pripravi nov predlog rebalansa, ki ga bodo svetniki obravnavali na korespondenčni seji.

V peti točki so svetniki obravnavali Pravilnik o postopku izvedbe participativnega proračuna v Občini Bovec in sprejeli sklep, da se pripravi čistopis Pravilnika z dodatnimi predlogi in popravki, o njem pa bodo svetniki glasovali na naslednji seji.

V šesti točki so svetniki obravnavali in potridli Predlog o dopolnitvi Pravilnika o oddajanju nepremičnega premoženja Občine Bovec v najem.  

V sedmi točki so svetniki obravnavali Razdelilnik po ukrepih – subvencije za področje malega gospodarstva in turizma (po pravilu de minimis), pri čemer so razpravljali o tem, ali lahko o razdelilniku za subvencije za področje malega gospodarstva in turizma odločajo tudi svetniki, ki bi se zanje tudi sami potegovali. Ker je tudi pojasnilo KPK, da izločitev pri odločanju o splošnem aktu izločitev ni potrebna, so vsi svetniki odločali o razdelilniku.

Odbor za gospodarstvo je soglasno sprejel sklep, da je predlaganih 100,00€ spodnjo mejo upravičenih stroškov naložb prenizek znesek in se ga poviša na 600,00€. Občinski svet je predlog Odbora za gospodarstvo in s tem razdelilnik sprejel in potrdil razdelilnik.

V osmi točki so svetniki obravnavali Predlog enotne cenovne politike za izvajanje sezonskih prevozov

Predlog PRC za sezono 2023:

Enotna cena enosmerne vozovnice 2,00 EUR, prevoz kolesa (kjer je razpoložljiv) se zaračuna 1,00 EUR, posebna cena 4,00 EUR je za relacijo do Mangartskega sedla.

Svetniki so sprejeli sklep, da Odbor za gospodarstvo preuči možnosti in predlaga nove višje cene prevozov. Predlog Odbora za gospodarstvo bodo svetniki obravnavali na korespondenčni seji.

V deveti točki so svetniki potrdili Predlog za podelitev občinskih priznanj za leto 2023, ki ga je Občinskemu svetu predlagala Komisija za priznanja in odlikovanja, in sicer:

Naziv častnega občana Občine Bovec podeli:

  1. Juriju Kunaverju

Plaketo Občine Bovec podeli:

Društvu Gorske reševalne službe Bovec

Priznanje Občine Bovec se podeli:

Ani Kravanja,

Darinki Šusteršič,

Jožefu Cirilu Zorču

Jerneju Cudru

denarno nagrado Občine Bovec se podeli:

družini Prezelj

Svetniki so glasovali o vsakem predlogu posebej in vse predloge soglasno podprli.

V deseti točki so svetniki obravnavali Predlog o sprejetju Sklepa o tehnični posodobitvi Občinskega prostorskega načrta Občine Bovec. Poročevalec je bil Igor Martinšek, TerraGIS d. o. o.

Sklep o tehnični posodobitvi Občinskega prostorskega načrta Občine Bovec:

1. člen

S tem sklepom se sprejme prva tehnična posodobitev prikaza namenske rabe prostora iz izvedbenega grafičnega dela Občinskega prostorskega načrta Občine Bovec na celotnem območju občine Bovec.

2. člen

S tehnično posodobitvijo se zagotavlja ažurnost grafičnega dela občinskega prostorskega načrta s katastrom nepremičnin. Tehnična uskladitev je izvedena na stanja parcel iz katastra nepremičnin z dne 27. 02. 2023

3. člen

Izjavi prostorskega načrtovalca in odgovornega geodeta zagotavljata, da so izpolnjene zahteve iz drugega odstavka 141. člena ZUreP-3, da s tehnično posodobitvijo ni prišlo do novih prostorskih ureditev ali regulacij prostora. Vse spremembe površin namenske rabe so posledice usklajevanja z novimi parcelami iz katastra nepremičnin

4. člen

Identifikacijska številka prostorskega akta v zbirki prostorskih aktov je 3539.

5. člen

Ta sklep se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati 15. dan po objavi.

Tak sklep so svetniki soglasno potrdili

V enajsti točki so svetniki potrdili Letni program kulture v občini Bovec za leto 2023, v dvanajsti točki pa Letni program športa v občini Bovec za leto 2023.

V trinajsti točki so svetniki obravnavali in soglasno sprejeli Načrtovanje dela vrtca ter predlog sistematizacije delovnih mest za šolsko leto 2023/24. Poročevalka je bila ravnateljica OŠ Bovec Denis Šuler Rutar.

V štirinajsti točki so svetniki soglasno potrdili še Cene programov vrtca za šolsko leto 2023/24. Poročevalka je bila vodja vrtca Bovec in pomočnica ravnateljice za vrtec Mojca Koren Lapajne.

Predlagana cena za obdobje od 1.9. 2023 naprej je cena za jasli 616,75€, za celodnevni program pa 501,25€ (brez subvencije Občine). Občina Bovec za uporabnike te zneske subvencionira glede na osebni dohodek staršev otroka. Svetniki so v razpravi ugotavljali, da je smiselno višino subvencije v skladu z zakonodajo zagotavljati v največji možni meri.

V 15. točki so svetniki podajali še vprašanja, pobude in predloge, v 16. točki pa pod točko razno sprejeli tudi sklep, da se odpovedo eni sejnini in tako podprejo akcijo »Nakup dvigala za Danija«.  

Gradivo je na voljo TUKAJ

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi