Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

21. redna seja Občinskega sveta Občine Bovec

Pred začetkom seje so se svetniki na predlog župana Občine Bovec Valterja Mlekuža z minuto molka spomnili pred kratkim preminule vodje Kulturnega doma Bovec Iris Stres. Nato so najprej potrdili predlagani Dnevni red ter Zapisnika 20. redne seje in 15. korespondenčne seje Občinskega sveta Občine Bovec.

V nadaljevanju so V DRUGI TOČKI obravnavali in soglasno sprejeli Zaključni račun proračuna občine Bovec za leto 2021. Poročilo je podala Mateja Knez. 

V TRETJI TOČKI je OS Občine Bovec obravnaval Spremembe in dopolnitve Odloka o turistični in promocijski taksi v občini Bovec.

Odbor za gospodarstvo in gospodarske javne službe se je seznanil s predlogom Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o turistični in promocijski taksi v občini Bovec, k predlogu podaja pozitivno mnenje ter predlaga Občinskemu svetu njegovo potrditev.

Predlog sklepov za Občinski svet:

  1. Potrditev, da se združi prvo in drugo branje
  2. Občinski svet Občine Bovec se je seznanil s predlogom Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o turistični in promocijski taksi v občini Bovec, ki se nanaša na oprostitve turistične in promocijske takse za begunce, državljane Ukrajine ter njihove družinske člane za celotno obdobje bivanja v turističnih nastanitvah in potrjuje sprejem tega odloka v predlaganem besedilu v gradivu.

Svetniki so oba sklepa sprejeli soglasno.

V ČETRTI TOČKI so svetniki obravnavali Pravilnik o zavarovanju osebnih podatkov pri izvajanju videonadzora v Bovcu.

Občina Bovec mora zaradi zavarovanja premoženja fizičnih oseb in lastnine Občine Bovec skladno z določili Zakona o varstvu osebnih podatkov urediti izvajanje videonadzora na predlaganem območju občine. Na temelju sprejetega pravilnika bo občina lahko izvedla postopek izbire izvajalca.

V preteklih letih je bilo zaznanih kar nekaj dejanj, ki so povzročila materialno škodo na premoženju fizičnih oseb ali pa na premoženju občine. S preventivnim delovanjem, vzpostavitvijo videonadzora in jasnega obvestila o njegovem izvajanju, se pričakuje zmanjšanje števila tovrstnih dejanj. V primeru storitve dejanj, ki lahko pomenijo prekršek ali celo kaznivo dejanje, pa bo s pomočjo videonadzora odkrivanje storilcev lažje. Cilj pravilnika je ureditev uvedbe videonadzornega sistema, njegovega izvajanja ter ureditev vseh podlag za delovanje zunanjega pogodbenega izvajalca ter ravnanja s podatki, pridobljenimi preko videonadzornega sistema. Predlagatelj pravilnika ocenjuje, da bo vzpostavitev in izvajanje videonadzornega sistema imelo finančne posledice za Občino v ocenjeni višini 1. 830, 00 na leto.

Občina Bovec bo s sprejemom pravilnika zagotovila pravno podlago za uvedbo in izvajanje videonadzora na območju, kjer je bilo v preteklosti zaznati večje število ravnanj, katerih rezultat je bilo uničenje ali poškodovanje zasebne lastnine ali premoženja Občine Bovec.

OS Občine Bovec je Pravilnik o zavarovanju osebnih podatkov pri izvajanju videonadzora v Bovcu sprejel.

V PETI TOČKI je bilo podano Poročilo in program dela javnega zavoda Turizem Dolina Soče. Poročilo je podal in predstavil program dela direktor Javnega zavoda za turizem Dolina Soče Viljam Kvalić. Poročilu se je s predstavitvijo zimske sezone 2021/2022 na smučišču Kanin-Sella Nevea pridružila direktorica Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič.

OS Občine Bovec se je s poročilom in programom seznanil in ju potrdil.

V ŠESTI TOČKI Določitev predstavnikov gospodarstva v svetu JZ Turizem Dolina Soče so svetniki obravnavali predlagane kandidate. Župan predlaga, da se za predstavnika gospodarstva imenuje Boštjana Novosela in Boštjana Komaca, ostali člani Sveta JZ TDS pa ostanejo predstavniki Občine Bovec, in sicer Danijel Krivec, Marko Pretner, Vladimir Vulč in Peter Mlekuž.

Predlog sklepa:

Za predstavnika gospodarstva v Svetu JZ Turizem Dolina Soče Občina Bovec določi Boštjana Novosela in Boštjana Komaca, ostali člani Sveta zavoda TDS pa ostanejo predstavniki Občine Bovec.

OS Občine Bovec je sklep soglasno sprejel.

V SEDMI TOČKI so svetniki obravnavali Razdelilnik po ukrepih za področje malega gospodarstva in turizma.

OS Občine Bovec je sprejel sklepa, ki upoštevata mnenje in predlog Odbora za gospodarstvo in GJS in razdelilnik potrdil (kot v gradivu). Svetniki, ki bodo kandidirali na sredstva, so se izločili iz glasovanja.

V OSMI TOČKI so se svetniki seznanili s Poročilom o delu Nadzornega odbora za leto 2021 in Letnim programom nadzora za leto 2022. Poročilo je podal predsednik Nadzornega odbora Vojko Kovačič.

Izvajali so nadzor nad prihodki in odhodki v zvezi z upravljanjem Letališča Bovec v letu 2019. Ker jim nadzora iz objektivnih (Covid) in subjektivnih razlogov doslej ni uspelo dokončati, bo to opravljeno v letošnjem letu in je tako tudi v Letnem programu za leto 2022 vključeno dokončanje omenjenega nadzora in podaja poročila v letu 2022. Kovačič je poudaril, da nadzor nima nobene povezave z aktivnostmi Civilne iniciative.

V DEVETI TOČKI so svetniki obravnavali Letni program športa v občini Bovec za leto 2022.

OS Občine Bovec je Letni program športa v Občini Bovec za leto 2022 potrdil.

V DESETI TOČKI so svetniki obravnavali Letni program kulture v občini Bovec za leto 2022. Poročevalka Daša Čopi.

OS Občine Bovec je Letni program kulture v Občini Bovec za leto 2022 potrdil.

V ENAJSTI TOČKI so svetniki obravnavali Spremembe in dopolnitve Sklepa o določitvi parkirnih površin v občini Bovec. Poročevalki Marjeta Kavčič in Anja Rebek.

Prva zadeva je parkiranje na dveh parkirnih mestih, rezerviranih za polnjenje električnih avtomobilov, ki je zdaj brezplačno.

OS je sprejel sklep, da bo prva ura tudi na teh dveh parkiriščih brezplačna, vse nadaljnje pa plačljive po veljavnem ceniku.

Druga zadeva je zaračunavanje parkirnine za enosledna motorna vozila oziroma motorna kolesa na parkirišču Virje.

OS je sprejel sklep, da bo cena za motorna kolesa 3,00€ za dve uri parkiranja.

Zaradi gradnje povezovalnega  hodnika med osnovno šolo in športno dvorano ter izvedbo kanalizacije  je na cesti na parkirišče Žaršče popolna zapora. Občanom, ki so zagotovili letne dovolilnice za tekoče leto za parkirišče Žaršče je zato v času zapore treba zagotoviti začasno alternativno možnost parkiranja. Zato je treba sprejeti sklep o začasni veljavnosti teh dovolilnic tudi za območje pred Kulturnim domom, trgovino Mercator in vrtcem, in sicer do preklica.

Predlagani sklep so svetniki sprejeli soglasno.

V DVANAJSTI TOČKI so svetniki glasovali za Ukinitev javnega dobra v dveh primerih in ukinitvi potrdili.

V TRINAJSTI TOČKI so se svetniki seznanili  s pobudo za Soudeležbo pri ureditvi lokacije Bar na letališču.

Turističnemu društvu Bovec je z lastniki uspelo skleniti dogovor, da prodajo premične objekte in opremo »Bar Letališče«, in sicer izključno Turističnemu društvu Bovec in Občini Bovec. Turistično društvo Bovec želi v sodelovanju z Zavodom ARC in Sekcijo mladih TD Bovec urediti prostor za športne in družbene aktivnosti za mlade. Na Občino Bovec so zato naslovili vlogo za finančno soudeležbo in pomoč za ureditev prostora.

OS Občine Bovec je soglasno potrdil sklep za pomoč Občine Bovec Turističnemu društvu Bovec.

V ŠTIRINAJSTI TOČKI so se svetniki seznanili z novostmi glede Režima obratovanja letališča in sodelovanjem s Civilno iniciativo, ki ga je v imenu predstavnikov Občine Bovec v delovni skupini, ki jo sestavljajo trije člani Občine Bovec in trije člani Civilne iniciative, korektno predstavil svetnik Danijel Krivec. Pravni vidik celotne zadeve je predstavil še en predstavnik Občine Bovec v delovni skupini, svetnik Miha Sotlar.

V PETNAJSTI TOČKI so svetniki obravnavali stanovanjsko problematiko v Občini Bovec.

Župan je predstavil aktualno situacijo in svetnike seznanil, da so se o dodatnih stanovanjih pogovarjali z Zavodom za gozdove, ki je lastnike ene izmed večstanovanjskih stavb v Bovcu. Občina bi rada to stavbo odkupila in uredila stanovanja. Dogovori so bili uspešni in se postopki nadaljujejo. Dve stanovanji bodo na voljo na Srpenici. Dogovori potekajo o nakupu še ene parcele v Bovcu, za gradnjo stanovanjskih enot. Občina Bovec ima v tem trenutku na 32 neprofitnih stanovanj in so vsa zasedena, razen enega, ki pa je po izselitvi enega od uporabnikov potrebno večjega posega.

V ŠESTNAJSTI TOČKI so svetniki podali vprašanja, pobude in predloge.

Gradivo k posameznim točkam je objavljeno na : https://obcina.bovec.si/27800-2/

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi