Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Akcija in brošura "Kolesar sem"

Predsednik SPV CP Občine Bovec in podžupan Občine Bovec Miro Bozja je skupaj z redarjem Jankom Volaričem danes na OŠ Bovec učencem 5. razreda podaril brošuro »Kolesar sem«. Ta je namenjena  prav učencem, ki letos opravljajo kolesarski izpit. Akcijo je podprl tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki je v brošuri Kolesar sem prispeval tudi svoje posvetilo.  Brošuro sta Bozja in Volarič učencem predala v upanju, da bodo po opravljenem izpitu  vzor in zgled drugim, saj bodo ob uspešni pridobitvi izpita za kolo prvič prejeli status »samostojnega voznika«. V brošuri je dodana novost glede vožnje in uporabe e-skirojev, zajeto pa je tudi prav vse, kar morajo kolesarji vedeti o prometu, s poudarkom na samozaščitnem ravnanju in prepoznavanju nevarnosti.

V uvodnih pozdravih sta Miro Bozja in Janko Volarič učencem predstavila izjemen pomen opravljanja kolesarskega izpita, saj to predstavlja tudi večjo varnost samih kolesarjev v cestnem prometu.

»Prav v brošuri, ki so jo danes prejeli učenci petega razreda, najdejo nadvse  koristne napotke o potrebni oziroma nujni opremi kolesa in kolesarja, njegove vidnosti tako podnevi kot ponoči, pravilni in varni vožnji kolesarjev po različnih prometnih površinah, zavijanju kolesarjev na desno ob rdeči luči in še veliko drugih uporabnih napotkov za varno in odgovorno vožnjo s kolesi. Brošura pa opozarja tudi na najpogostejše nepravilnosti in napake pri vožnji kolesarjev in voznikov e-skirojev, ki lahko vodijo v prometno nesrečo,« vsebino brošure opiše predsednik SPV CP Občine Bovec in podžupan Občine Bovec Miro Bozja.

Osnovne šole ob pomoči staršev in Občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter policije organizirajo pripravo učencev za samostojno vožnjo kolesa v prometu ter preverjanje znanja in sposobnosti za vožnjo. Skladno s tem je Strokovni svet Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v letu 2002 sprejel Program usposabljanja za vožnjo kolesa, ki natančno opredeljuje cilje, vsebine, metode in oblike dela na osnovnih šolah pri usposabljanju učencev za vožnjo kolesa.

Program usposabljanja učencev za vožnjo kolesa izvajajo le učitelji, ki so uspešno opravili seminar za izvajalce programa usposabljanja v okviru stalnega strokovnega izpopolnjevanja Zavoda RS za šolstvo. Program usposabljanja otrok za vožnjo kolesa predvideva 3 dele:

  • pridobivanje teoretičnih znanj in preizkus znanja,
  • spretnostna vožnja s kolesom po poligonu (spretnostnem in prometnem),
  • praktična vožnja  v dejanskem prometu z opravljanjem praktičnega dela kolesarskega izpita.

Po uspešno opravljenem celotnem programu otrok pridobi kolesarsko izkaznico kot poseben predpisan obrazec, ki jo podpišejo tako na šoli kot tudi starši. S kolesarsko izkaznico otrok lahko samostojno sodeluje v prometu. Seveda pa ob tem potrebuje v novih ali v zelo prometno zahtevnih situacijah še vedno pomoč odraslih.

Oglejte si tudi