Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

ZAKLJUČEK POLETNIH VEČEROV NA BOVŠKEM TRGU

S Festivalom src (Festival dei cuori) so se tudi letos iztekli organizirani Poletni večeri na osrednjem bovškem trgu, ki so ob koncih tednov na »Bušk plec« privabili številne domačine in turiste, pa tudi veliko udeležencev iz celotne doline.

Po lanskoletnem premoru, saj zaradi ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa povsod po svetu, izvedba lani ni bila mogoča, je letos organizatorjema Občini Bovec in Kulturnemu domu Bovec ob upoštevanju vseh priporočil in NIJZ vendarle uspelo varno izpeljati vse načrtovane Poletne večere z zaključnim večerom, Festivalom src. Za vse prireditve je Občina Bovec tudi letos namenila okoli 30.000,00€, odlična obiskanost vseh prireditev pa je še enkrat pokazala, da je bila pobuda župana Valterja Mlekuža za uvedbo Poletnih večerov pred leti pravilna in bogato dopolnjuje turistično ponudbo Bovškega, hkrati pa ponudi tudi domačinom nekaj prijetnih kulturnih večerov z vrhunskimi prireditvami v svojem kraju.

Že tradicionalno organizator Poletne večere zaključi s Festivalom src in tako je bilo tudi letos. Sicer je bil letošnji Festival dei cuori- Festival src nekoliko okrnjen, saj folklorne skupine iz oddaljenih, lahko rečemo kar eksotičnih držav zaradi omejitev pri njih niso mogle nastopiti na Festivalu dei cuori-Festivalu src v Čenti in v Bovcu. Zato pa so z izjemnimi nastopi včeraj na bovškem trgu navduševale tri skupine iz sosednje Italije, in sicer SBANDIERATORI DI AREZZO, TRILLANTI in SBANDIERATORI DEI RIONI DI CORI.

V popoldanskem času so si člani nastopajočih skupin ogledali bovško dolino vse do Trente, kjer so obiskali tudi tamkajšnji muzej, vedno znova pa ta dolina navduši vse, tako člane folklornih skupin kot tudi njihove spremljevalce. Navdušeni nad videnim in zadovoljni z doživetim popoldnevom, pa so večer oplemenitili s svojimi edinstvenimi nastopi.

Festival dei cuori je v Italiji doživel že 51. izvedbo, plod sodelovanja že več kot 20 let pobratenih Občin Bovec in Čenta pa je tudi vsakoletna izvedba Festivala src v Bovcu. Včerajšnjega so se med drugimi udeležili tudi župana obeh Občin Valter Mlekuž in Mauro Steccati, Beatrice Follador in direktor Festivala dei cuori Massimo Boldi.

Združenje SBANDIERATORI DI AREZZO je od leta 1960 avtonomna organizacija, predstavnica Giostre del Saracino, zgodovinske rekonstrukcije mesta Arezzo, katerega cilj je obnoviti tovrstno umetnost v svojih najbolj popolnih oblikah, zvestih tradiciji, ne da bi pri tem pozabili na umetniški in koreografski vidik. Poleg konvencionalnih gibanj skupina vključuje tudi bolj dovršene in “sodobne” koreografije in predstave, ki so rezultat zgodovinskih raziskav in spoštovanja jezikov. Številke, kode in gibi, ki izhajajo iz zgodovine mahanja z zastavo, so zaznamovani in okrepljeni z glasbeno spremljavo bobnov in trobente. “Končni izdelek” je predstava, ki združuje edinstvene in privlačne atletske, koreografske, ritmične in glasbene komponente. Eleganca, moč, hitrost ali počasnejši, dramatični odlomki so vsi jeziki oziroma izražanja, prisotna v nastopih skupine, vse do slavnega in zato zelo posnemanega spopada, dvoboja z zastavami ter kompleksnih izvedb, ki izhajajo iz tradicije umetniške gimnastike . Sbandieratori di Arezzo so zaradi bogastva in kompleksnosti svojega repertoarja cenjeni po vsem svetu, izražajo pa sinteza sloga, elegance in spoštovanja tradicije.

TRILLANTI so bili ustanovljeni leta 2013 in so glasno zapeli na trgih, ulicah, od hiše do hiše, s pesmimi njihove Ciociarije. Medtem so opredelili projekt, v katerem potujejo v dveh smereh, zasidranih v korenine ozemlja. Prva smer je pot raziskovanja in obujanja, ohranjevanja obelodanjanja tradicij – zavitih v plašč drznosti in inovativnih priredb ter tradicionalnih pesmi, ki jih pozna le malo pevcev. Druga smer pa je pot ustvarjanja, s petjem v sodobnosti današnjega sveta skozi izvirne pesmi in uporabo instrumentov, zvokov, plesov iz preteklosti in sedanjosti, da bi odkrili, da sta ti dve dimenziji povezani. Delo kulturnega pomena, ljudi, ki dajejo in prejemajo v zameno dostojanstvo nematerialnih plesnih in glasbenih lepot Lazia ter srednje in južne Italije. Prejeli so številna priznanja v Italiji in tujini.

SBANDIERATORI DEI RIONI DI CORI s skupinsko koreografijo, ustvarjeno z edinstveno tehniko mahanja z zastavami po vsej Italiji, se je skupina Sbandieratori dei Rioni di Cori v okrožjih Cori prvič pojavila v izvedbi Carosello Storico leta 1966, kot verodostojni dediči tistih “Bandierai” na rimskem ozemlju, ki so v srednjem veku in renesansi izpovedali plemenito umetnost zastave. Istega leta je bila skupina ustanoviteljica Italijanske zveze mahanja z zastavami. V vseh teh letih je skupina s svojimi zelo koreografskimi in akrobatskimi predstavami s profesionalnostjo in uspehom navduševala ljudi z vsega sveta. Med številnimi pomembnimi udeležbami se spominjamo otvoritvene slovesnosti iger 24. OLIMPIJADE v Seulu, otvoritvene slovesnosti 20. ZIMSKIH OLIMPIJSKIH IGeR v Torinu leta 2006, dogodka kinematografskega italijanskega sloga v Hollywoodu, Los Angelesu, UNIVERZALNE RAZSTAVE Tsukube 1985 in Aichi na Japonskem 2005, na pomembnem Edinburgh Military Tatoo, škotskem vojaškem folklornem festivalu, na Mood Indigo Worldfest Mumbai INDIA 2012, na paradi skozi Macao, na  KITAJSKEM 2013 in leta 2014 na 130. karnevalu v Nici.

Ob zaključku večera se je župan Občine Bovec Valter Mlekuž vsem trem skupinam zahvalil s priložnostnim darilom, vodje skupin pa so obljubili, da se bodo v Bovec z veseljem še vrnili. Nekateri tudi kot turisti in z družinami, saj jih je Bovško dobesedno očaralo.

Poudariti je treba tudi, da so  nastopajoči, njihovi vodje in spremljevalci nadvse pohvalili samo organizacijo in vrhunsko tehnično izvedbo, za kar je poskrbel KD Bovec oziroma vodja tehnike Robert Kokošin in vodja KD Bovec Iris Stres. Pohvala s strani tako pomembnih skupin, ki so nastopale že po vsem svetu, pa tudi nekaj velja.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi