Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Študij za mlade glasbenike na godalih

Mednarodni glasbeni forum je brezplačni študijski seminar pod pokroviteljstvom Dunajske filharmonije, ki je namenjen najbolj nadarjenim študentom godal iz celega sveta. Pogosto se namreč dogaja, da nadarjeni mladi glasbeniki nimajo zadostnih finančnih sredstev, da bi si lahko privoščili desetdnevni študij pri eminentnih profesorjih, kot so profesorji Dunajske filharmonije. Prav to je bil tudi osnovni motiv prof. Alfreda Staara, ko se je pred petnajstimi leti odločil in ustanovil Forum.

 

Mednarodni glasbeni forum Trenta od leta 2000 dalje poteka v Informacijskem središču Triglavskega narodnega parka v Trenti, pod pokroviteljstvom in strokovnim vodstvom Dunajske filharmonije. Ustanovitelj foruma je bil prof. Alfred Staar, od leta 1961 prvi violinist Dunajske filharmonije. Od leta 1968 je poučeval violino. Številni njegovi učenci so člani domačih in tujih orkestrov – 35 violinistov in koncertnih mojstrov je članov Dunajske filharmonije in simfonikov.

Kot dolgoletnemu obiskovalcu Trente je v njem zrasla želja predstaviti dolino širši svetovni javnosti. Željo je združil s svojim pedagoškim delovanjem in zasnoval desetdnevni študijski seminar za nadarjene študente godal. K sodelovanju je pritegnil sponzorja Bank Austria/Uni Credit Bank na Dunaju, ki vsako leto objavi razpis za udeležbo na seminarju v 40 državah.

Tako je Mednarodni glasbeni forum Trenta eden redkih, ki omogoča brezplačni študij pod vodstvom vrhunskih profesorjev in umetnikov resnično najbolj nadarjenim mladim glasbenikom - tudi tistim, ki si sicer takšnega študija ne bi mogli privoščiti.

Udeleženci Foruma so tako že prihajali iz: Slovenije, Italije, Avstrije, Nemčije, Češke, Slovaške, Madžarske, Romunije, Bolgarije, Japonske, ZDA, Srbije in Črne gore, Francije, Nizozemske, Španije, Belorusije, Poljske, Rusija, Tajvana, Kitajske in Južne Koreje.

Profesorji so ugledni člani in pedagogi Dunajske filharmonije: prof. Steude, prof. Götzel, prof. Nagy, prof. Landerer in prof. Rentsch.

Učenci in profesorji na koncu seminarja tradicionalno pripravijo dva koncerta. Komorni koncert poteka v izjemno akustični cerkvi Device Marije v Polju pri Bovcu. Zaključni koncert solistov se vedno odvija v avli Doma Trenta.

Uni Credit Bank pa predstavitev Mednarodnega glasbenega foruma Trenta in tretji zaključni koncert njegovih udeležencev organizira še v Dunajski filharmoniji.

 

Tradicionalni, jubilejni 15. Mednarodni glasbeni forum Trenta bo potekal od 24. avgusta do 31. avgusta 2014.

Zaključna koncerta se bosta odvijala:

Sobota, 30. avgust 2014 ob 19.30 - komorni koncert v cerkvi Device Marije V polju v Bovcu
Nedelja, 31. avgust 2014 ob 11.00 - koncert solistov v Domu Trenta v Trenti

 

 

Oglejte si tudi