Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
4°C
ČET.
16°C
4°C
Oceni objavo

Ob 70. obletnici MoPZ Golobar

V soboto, 19. 11., je MoPZ Golobar povabil na koncert ob 70. obletnici svojega neprekinjenega delovanja, velika dvorana Stergulčeve hiše pa je bila napolnjena do zadnjega kotička.

V letu 2021 je minilo natanko 70 let od ustanovitve Moškega pevskega zbora Golobar, jubilejni koncert pa so pripravili letos, saj lansko leto zaradi covida to ni bilo mogoče. Prvi zapisi o organiziranem zborovskem delovanju segajo še v čase pred ustanovitvijo čitalnice v Bovcu, prvič omenjeno leta 1878, od takrat pa se organizirano petje na Bovškem ni prekinilo. Že več kot 70 let prepeva tudi Moški pevski zbor Golobar, ki ga vodi njegov ustanovitelj, zborovodja Danilo Durjava.

Program ob 70. Obletnici MoPZ Golobar je povezovala članica Gledališke skupine BC Slavica Della Bianca, najprej pa so se zvrstili pozdravi. Kot prvi je zbrane nagovoril predsednik MoPZ Golobar Matjaž Černuta, z zahvalo vsem občanom, Občini in podjetjem, ki so v zgodovini njihovega obstoja kakorkoli pomagali pri delovanju zbora:

»Upam, da so vam nekoč pevci vračali in vam danes vračamo vašo dobroto s tem, kar si najbolj želimo, to pa je pesem,« je poudaril Černuta.

Vse je nagovoril tudi predsednik Kulturnega društva Golobar Mitja Cuder in izrazil spoštovanje do zbora in njihovega dolgoletnega prepevanja:

»MoPZ Golobar je dejansko najuglednejši kulturni dejavnik v Občini Bovec. Leta 1951 ga je ustanovil Danilo Durjava, ki je pred tem že vodil otroški in tudi cerkveni pevski zbor, v tem obdobju pa so se v MoPZ Golobar menjale generacije pevcev. Žal so nekateri člani tudi preminuli. Nanje smo ohranili lep spomin, saj so tudi oni prispevali pomembne kamenčke v mozaik uspešnega dela MoPZ Golobar. Zbor kot sekcija našega društva bogati našo sestavo, kjer delujejo številne druge sekcije. Ob tej priložnosti visokega jubileja čestitam vsem članom zbora, še posebej pa čestitam našemu maestru, Danilu Durjavi, ki si zasluži visoko spoštovanje. Ponosni smo na tega človeka in veseli, da je v naši sredini. Naj vam danes pesem seže do srca.«

K besedi so povabili tudi župana Občine Bovec Valterja Mlekuža:

»Sedemdeset let je dolga doba. Podaritev toliko svojega prostega časa za to dolino, za to občino, ob veselih in žalostnih trenutkih, je vredno vseh pohval. Lahko rečem, da sem zelo ponosen na vas in vaše delo. Vesel sem, da se vam danes lahko v imenu Občine Bovec in vseh prebivalcev te doline iskreno zahvalim za vse, kar ste nam dali. Vem, da je peti lepo, a ko moraš peti takrat, ko ti bolečina para srce, ko bi najraje jokal in ne pel, a veš, da moraš peti, takrat je najtežje. Vi ste vedno ostali pokončni in ste znali vedno izpeljati nastop tudi v takih trenutkih. Iskrena hvala vsem, ki so bili v tem zboru in vsem, ki danes bogatite to zasedbo. Naj danes izrazim še posebno zahvalo človeku, ki ga tudi osebno izredno cenim. Kot župan Občine Bovec za izjemne dosežke podeljujem poseben, zlati znak Občine Bovec. In kdo ga je bolj vreden, kot Danilo Durjava. Zato mu ob tej priložnosti s ponosom podeljujem zlati znak Občine Bovec.«

MoPZ Golobar je v prijetnem vzdušju, v prvi polovici večera pod taktirko Danila Durjave, v drugi pa pod taktirko Rada Uršiča, pričaral odličen kulturni večer, ki si ga bodo Bovčani zapomnili še dolgo. Med programom se je predsednik MoPZ Golobar Matjaž Černuta za dolgoletno delovanje v zboru zahvalil Karlu Kutinu in mu podelil sliko z motivom Soče. S priložnostnim darilcem se je MoPZ Golobar zahvalil tudi MoPZ Triglav Trenta.

V sklepnem dejanju je direktor JSKD RS Damjan Damjanovič v družbi vodje območne enote JSKD Silve Seljak pevcem podelil bronaste, srebrne in zlate znake JSKD RS. Vodja območne enote JSKD Silva Seljak je nato predstavila zgodovino delovanja MoPZ Golobar in naštela tudi vsa prestižna priznanja, ki jih je prejel njihov zborovodja Danilo Durjava:

»Za 70-letno neprekinjeno delovanje in ohranjanje pevske tradicije na Bovškem si MoPZ Golobar vsekakor zasluži zlato jubilejno priznanje JSKD RS,«je poudarila Silva Seljak, zlato jubilejno priznanje pa je predsedniki zbora Matjažu Černuti predal direktor JSKD RS Damjan Damjanovič.

»Veliko hodim po vseh podobnih prireditvah, a malo je takih, kot je bila nocojšnja. Lahko ste ponosni na svoje krajane, na gospoda maestra Danila Durjavo in bodočega maestra Rada Uršiča. Zato mi niti najmanj ni žal, da sem se vozil dve debeli uri do vas. Mi v Ljubljani niti najmanj ne vemo, kaj se dogaja na obrobjih države in kakšen doprinos pomenite tako kulturni izvajalci kot prebivalci. Kulture brez kulturnih društev ni. Želim vam, da se še naprej udeležujete vseh kulturnih prireditev. Jaz zagotovo ne bom doživel 140 let, ampak verjamem pa, da jih bo vaše društvo doživelo,« je poudaril Damjan Damjanovič ob čestitkah pevcem MoPZ Golobar.

Večer je MoPZ Golobar zaokrožil z ubranim petjem, sledilo pa je še prijetno druženje.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Galerijo si lahko ogledate na povezavi.

Oglejte si tudi