Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
4°C
ČET.
16°C
4°C
Oceni objavo

PODPIS TRIPARTITNEGA SPORAZUMA ZA GRADNJO DOS BOVEC

8. septembra se je znotraj obiskov Vlade RS v Bovec pripeljal tudi Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, in sicer zaradi podpisa tripratitnega sporazuma o gradnji Doma za ostarele (DOS) v Bovcu.

Pred Kulturnim domom Bovec so ministra pričakali župan Občine Bovec Valter Mlekuž s sodelavci, poslanec v DZ Danijel Krivec in direktor Doma upokojencev Nova Gorica Bojan Stante s sodelavci. V mali dvorani KD Bovec so najprej podpisali Sporazum za gradnjo DOS Bovec, in sicer v imenu REPUBLIKE SLOVENIJE, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti minister Janez Cigler Kralj, v imenu OBČINE Bovec župan Valter Mlekuž ter v imenu JAVNEGA ZAVODA Dom upokojencev Nova Gorica direktor Bojan Stante.

S podpisom sporazuma vsi trije podpisniki ugotavljajo, da je njihov skupni interes izgradnja namestitvenih zmogljivosti za institucionalno varstvo starejših na območju Občine Bovec, in so soglasni, da si bodo prizadevali za dosego skupnega cilja, gradnje DOS Bovec, kot izhaja iz sporazuma.

Po podpisu pogodbe je Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za medije zatrdil, da je bila oskrba starejših v zadnjih desetih letih zelo zapostavljena, zato, tako minister, so takoj na začetku njegovega mandata usmerili vse sile in finančna sredstva v izgradnjo dodatnih kapacitet in v razbremenitev obstoječih kapacitet:

»Korona epidemija je še dodatno naplavila vse težave tega sektorja. Današnji slovesni podpis za gradnjo DOS Bovec, kot enote Doma upokojencev Nova Gorica, je velik korak za Občino Bovec in je velik korak za javno mrežo institucionalne oskrbe starejših v Sloveniji. To je projekt, ki bo omogočil ljudem to kar si večina od nas najbolj želi, to pa je preživljanje jeseni svojega življenja blizu svojemu domu, bližje svojcem, kar pomeni seveda tudi boljše možnosti za obiske, bolj kakovostno preživljanje prostega časa v okolju, ki jim je poznano. In tu vidimo, kakšno čudovito okolje je v Bovcu. Projekt v Bovcu je ocenjen na slabih šest milijonov evrov, po načrtu pa naj bi bil dokončan v let 2023. V tem projektu Občina Bovec sodeluje s približno 700.000,00€ lastnih sredstev. Naj omenim še, da ima naše ministrstvo trenutno odprt velik razpis v vrednosti 93 milijonov evrov za razbremenitev in dvig kakovostne ravni obstoječih kapacitet, v teku pa je tudi že drugi projekt za podelitev koncesij v času našega mandata. Razdelili smo za 1200 postelj v koncesijah, zdaj jih bomo razdelili še 1100,« je s konkretnimi številkami postregel minister Janez Cigler Kralj in jih podkrepil s podatkom, da je v tem trenutku v Sloveniji povpraševanje po okoli 10 000 mestih v DOS, od tega 4000 takih, ki bi takoj vstopili v domsko oskrbo. Minister Ciglar Kralj pa ni pozabil povedati, da gre velika zahvala za to, da se je tudi v Bovcu pripravil projekt za gradnjo DOS Bovec, poslancu v DZ RS Danijelu Krivcu.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je najprej poudaril, da je to eden najlepših dni v njegovih dveh mandatih in da je presrečen, ker se je začela realizacija projekta, o katerem je lahko na začetku prvega mandata le sanjal:

»Ne samo jaz, celotna dolina je danes lahko srečna, da smo podpisali tako pomemben sporazum. Zato se zahvaljujem vsem, ki so pomagali doseči to točko, na kateri smo danes. O gradnji DOS-a v Bovcu se pogovarjamo že dolga leta, a doslej je ostalo le pri tem. Moram pa izpostaviti dejstvo, da smo potem, ko smo imeli že vse dogovorjeno, ko smo v rekordnem času pridobili vsa zemljišča in gradbeno dovoljenje, naleteli na meni nerazumen in banalen zaplet, ko Dom upokojencev Podbrdo ni želel prevzeti upravljanja našega DOS Bovec. Odgovorni Doma upokojencev Nova Gorica pa so k sreči prepoznali, da Bovec potrebuje tak Dom. Zato sem jim neskončno hvaležen! Naša Občina je po kvadraturi četrta največja občina v Sloveniji, zato se moramo zamisliti, kako je nekomu iz Trente oditi v Dom v Podbrdo in kaj to pomeni tudi za svojce. Zato je danes dan, ki si ga bom zapomnil za vse življenje! Zavedam se, da je to komaj prvi korak in bo do prereza traku še veliko trdega dela. Občina bo zagotovo naredila vse, kar je zapisano v sporazumu, pomagali bomo pri iskanju kadra, z nekaterimi lastniki se že dogovarjamo tudi za prosta stanovanja za uslužbence DOS-a od drugod, pogovarjamo se tudi o štipendiranju in tako naprej. Zdaj bomo na operativni ravni uskladili še nekaj dokumentacije, v pripravi je razpis za pridobitev izvajalca del za gradnjo DOS Bovec, sam pa verjamem, da bomo prvo lopato zasadili še letos. Dom bo imel 64 postelj in je moderno zasnovan, lokacija, kjer bo stal, je dobesedno idilična in logistično nadvse funkcionalna, saj bo Dom stal v neposredni bližini Zdravstvene postaje Bovec in bovške lekarne. To bo res Dom z veliko začetnico in danes smo vsi Bovčani hvaležni vsem, ki so nas pripeljali do današnjega podpisa sporazuma. Imamo srečo, da imamo tudi takega poslanca, kot je Danijel Krivec, ki za to območje res vedno naredi veliko. Bovčani pa smo trmasti, in ko si nekaj zamislimo, grizemo do konca. To smo ne nazadnje dokazali že kar nekajkrat,« je vidno srečen, nekoliko pa tudi ponosen povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Tudi direktor JAVNEGA ZAVODA Dom upokojencev Nova Gorica Bojan Stante je včerajšnji dan ocenil za zelo lepega in pomembnega za Občino Bovec, predvsem pa za starostnike z območja Zgornjega Posočja:

»Neskončno pomembno je postaviti programe, ki ohranjajo ljudi kar se da dolgo doma, ko pa pride nujna potreba po Domu, pa je prav tako neskončno pomembno, da človek biva v kraju, ki ga pozna. Naš Dom je opravil svojo nalogo oziroma jo še bo, ta pa ni enostavna. Sama gradnja zelo dislocirane enote bo predstavljala izziv in zahtevno delo, vendar ne dvomim, da ga bomo skupaj tudi končali,« je poudaril Stante in opozoril tudi na nujnost dviga plač za zaposlene v Domovih, saj se bodo le tako ponovno začeli v to smer izobraževati tudi mladi kadri in bo to pripeljalo do dovolj velikega števila medicinskih sester tudi v Domovih za ostarele.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi