Logo MojaObčina.si

Bovec

DANES
21°C
11°C
JUTRI
27°C
10°C
Deli

Na XXI. srečanju gospodarstvenikov Primorske spregovorili o možnostih in priložnostih za izboljšanje poslovnega okolja in podelili priznanja najboljšim inovacijam v regiji

Območna gospodarska zbornica za severno Primorsko je v Novi Gorici organizirala že XXI. srečanje gospodarstvenikov Primorske in v partnerstvu z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter agencijo Spirit Slovenija podelila priznanja za najboljše inovacije v regiji. Ob tej priložnosti so podelili šest zlatih in pet srebrnih priznanj najboljšim inovacijam v regiji, ki jo bodo na državnem tekmovanju zastopale inovacije podjetij Hidria AET, Kolektor Group in Mahle Letrika.

Prav o inovacijah kot regijski priložnosti za globalno prepoznavnost je tekla beseda na gospodarskem forumu, ki so ga organizirali v okviru srečanja in kjer so iskali možnosti za izboljšanje poslovnega okolja, ki bodo spodbujale razvojne in izvozne aktivnosti gospodarstva. Kot sta v razpravi izpostavila direktor družbe Mahle Letrika Bovec Mitja Gorenšček in direktor Radia Cerkno Ivan Seljak, je odmaknjenost od centra po eni strani prednost – v regiji namreč ostajajo trdoživi ljudje, ki z razmišljanjem z lastno glavo pripomorejo k večji inovativnosti, po drugi pa velika pomanjkljivost. Največjo težavo zagotovo povzroča dotrajana prometna infrastruktura, država pa bi morala več narediti za to, da bi vsem gospodarstvenikom omogočila enake pogoje poslovanja. Slednji imajo pričakovanja tudi do lokalne skupnosti: po besedah Mitje Gorenščka bi bilo nujno sprejeti ukrepe za zmanjšanje odliva mladih iz regije v večje centre, urediti industrijske cone ter cestno in elektro infrastrukturo, obenem pa razbremeniti stroške dela.

V občini Ajdovščina si v iskanju in ustvarjanju novih poslovnih priložnosti že nekaj časa prizadevajo ustvariti ugodno podporno okolje za nova podjetja. »Nekaj ukrepov smo na novo sprejeli lani, letos pa jih pospešeno izvajamo. Ena ključnih prednosti v tem trenutku so ukrepi, ki jih druga okolja v Sloveniji ne poznajo. Gre za subvencije in spodbude za stavbna zemljišča, ki jih dajemo tistim, ki pri nas odpirajo nova delovna mesta. Prav tako subvencioniramo prispevke delodajalcev pri odpiranju novih trajnih delovnih mest. V prihodnje želimo čim bolj razvijati nove industrijske in obrtne cone, ki jih polno komunalno opremljamo, že leta 2017 pa bomo v ta namen zagotovili 80.000 kvadratnih metrov novih površin. Seveda si želim, da bi uspeli privabiti tudi katerega od večjih vlagateljev, ki bi odprl večje naložbe z večjim številom delovnih mest,« pravi ajdovski župan Tadej Beočanin. Novogoriški župan Matej Arčon pa meni, da bi se občine v regiji končno morale dogovoriti o načinu privabljanja tujih investitorjev, pri čemer bi po njegovem mnenju veljalo preseči občinske meje in pripraviti skupno strategijo. »Ni pomembno, da ima podjetje sedež in dejavnost v določeni občini, pomembno je, da se tako ustvarjajo nova delovna mesta,« je prepričan.

Da je za dvig konkurenčnosti ključnega pomena povezovanje izven občinskih meja in na skupnih nastopih v tujini, meni tudi predsednik Hitove uprave mag. Dimitrij Piciga. Imeti ob pravem času pravilno izobražen kader je danes po njegovih besedah ena največjih ovir, po drugi strani pa je pomanjkanje kadrov že pozitivni znak okrevanja gospodarstva, poudarja Piciga. Odvetnik Samo Sanzin, ki deluje na čezmejnem območju Goriške, je na forumu izpostavil preslabo čezmejno povezanost. Njegove stranke se sicer zanimajo za odpiranje podjetij na slovenski strani, vendar območje nima lokalne železniške povezave. Od tega jih odvračajo tudi dolgotrajni postopki ustanavljanja podjetij. »Fizične meje očitno še vedno obstajajo. Obe Gorici bi se zato morali bolj povezati ter poskrbeti za promocijo tega prostora,« razmišlja Sancin. Tomi Ilijaš, direktor podjetja Arctur, pa opozarja na čedalje večje zahteve države do gospodarstvenikov in na drugi strani prepočasno odzivnost državne uprave. »Vsako leto je težje biti podjetnik. Država namreč vsako leto dodaja nove stvari, ki jim moramo podjetniki slediti, še zlasti v srednjih, malih in v mikro podjetjih. Obenem pa lahko govorimo o dveh hitrostih v gospodarstvu in državni upravi, s katero imamo podjetniki opravka. Mi smo hitri, država pa dela z desetkratnikom počasneje. Včasih je prav nerazumljivo, ko moramo mi državni upravi razlagati osnovne stvari«.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je v tej luči v Novi Gorici napovedal boljše razmere, med ukrepi za spodbujanje gospodarskega razvoja pa je omenil ugodnejše davčne obremenitve, reformo prostorske zakonodaje, deregulacijo poklicev in prožnejšo delovno zakonodajo. Na srečanju gospodarstvenikov sta minister in predsednik GZS, g. Marjan Mačkošek tudi podelila šest zlatih in pet srebrnih priznanj najboljšim inovacijam v regiji. Srebrna priznanja so si prislužili v podjetjih SAOP, Gostol-Gopan, Gostol TST, Lindab IMP Klima in Editor, zlata pa dr. Mojca Stubelj Ars, Hidria Rotomatika, Hidria AET, Kolektor Group in dve priznanji Mahle Letrika. Najboljše tri inovacije - gre za Hidria AETERNUS - low-voltage metalna čepna svečka II. generacije iz Hidrie AET, implementacijo okolju prijaznega in ekonomičnega plazemskega procesa napraševanja funkcionalnih prevlek v proizvodnjo komponent za elektro in avtomobilsko industrijo Kolektor Group in Heavy duty elektomagnetno stikalo za zaganjalnike s kontrolirano silo pri vklopu Mahle Letrika - se bodo  udeležile državnega tekmovanja.

 

Direktorica GZS OZ za severno Primorsko

mag. Nevenka Volk Rožič

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi