Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Turistična sezona se je začela zgodaj

Borovniško turistično društvo je po opravljeni bilanci minulega leta na marčevskem občnem zboru to označilo za leto presežkov. Sto deset ljudi na čistilni akciji, več kot 300 na Župenci, več kot 200 na borovniškem semnju, do 300 na Pokojišču, okrog 200 na slovesu od starega leta, in če k temu prištejemo še vse obiskovalce dogodkov, kjer je TD le sodelovalo: pohod na Štampetov most, POT Pokojišče, Dan borovnic, tek Barje, omenimo še TIP Alpe Adria, Argonavtske dneve ter javljanje v živo na Radiu Slovenija 1 – hitro postane jasno, da so imele dejavnosti društva in seveda promocija Borovnice v širšem slovenskem prostoru kar velik odmev. Člani so vzdrževali tudi turistično infrastrukturo, v prvi vrsti v Peklu, kjer so v celoti zamenjali mlinsko korito, pa popravili v žledu prizadeto čuvajnico št. 666, urejali kolesarsko in pešpot na »stari progi«, popravljali turistične kozolčke, postavili spominsko klop prvemu predsedniku Jožetu Petrovčiču, se pripravljali na tisk novega zemljevida, nadgradili najažurnejši spletni portal ter z darilom člana začeli gradnjo zbirke starih značk in razglednic Borovnice. Rekordna dejavnost je prinesla tudi rekordne izdatke, ki so pošteno zarezali v društveni proračun. Vodstvo tega ni vzelo za slabo, saj so bile vse dejavnosti nujne, in kot določa statut društva, namenjene razvoju borovniškega turizma. Občina je hvaležnost za vse našteto delo pokazala na kaj čuden način – z deložacijo društva iz dosedanjih prostorov, v katerih je imelo sedež kar dve desetletji. V stiski jim je na pomoč priskočilo prijateljsko društvo TVD Partizan Borovnica in TD omogočilo nastanitev v lastnih prostorih. Poleta jim ta dogodek ni vzel, kot lahko razberemo iz programa za letošnje leto. Na prvem mestu ostaja ureditev novega skladišča za stojnice, čuvajnica št. 666 naj bi vendarle dobila repliko signala, skupaj s sosednjimi društvi naj bi se lotili označevanja rimskega zidu pod Pokojiščem, izšel bo tudi nov borovniški zemljevid, tradicionalnim dejavnostim pa naj bi letos dodali še javni konjeniški trening. Na občnem zboru navzoči župan
Bojan Čebela je pozdravil prizadevanja društva ter izpostavil nekaj svojih vizij in projektov, ki se dotikajo področja turizma, od redne sobotne tržnice na Zalarjevem dvorišču in praznika borovnic do s konjeništvom povezanega avtokampa pred Peklom.

Ker je letošnja mila zima že zgodaj zvabila trume turistov in pohodnikov v sotesko Pekla, so se člani še isti teden lotili urejanja parkirišča in okolice mlina. Skromna četica prostovoljcev (poleg spodaj podpisanega še Andrej, Jan in Darina Debevec, Peter Weixler in Uroš Jelovšek) je najprej popravila kolesarnico, ki je končala kot kolateralna žrtev zimske vzdrževalne službe, pospravila okolico mlina, namestila klopi, popravila dva mostička ter nazadnje zagnala mlinsko kolo. Turistična sezona se torej lahko začne.

 

Damjan Debevec, foto: DD, AD

Oglejte si tudi