Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Tri medalje za slovenske veterane v Španiji

V soboto 15. junija 2019 se je končalo 6. evropsko veteransko košarkarsko prvenstvo pod okriljem organizacije ESBA s sedežem v Litvi. V različnih starostnih kategorijah je nastopilo 64 ekip (18 ženskih in 46 moških) pretežno iz vzhodne Evrope. Prvenstvo sta gostili manjši španski obmorski mesti Altea in Calpe. Slovenske barve so zastopali : M 50+ Zlatorog Laško, M 55+ Slovenija Ljubljana, M 60+ AIKEA Portorož in M 65+ SLO 50 plus Ljubljana. V posameznih ekipah so nastopili tudi igralci, ki so v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja igrali v prvi zvezni jugoslovanski ligi za ljubljansko Olimpijo : Marko Gvardjančič, Radovan Lorbek, Franc Volaj, Zlatko Šantelj, Mitja Muha, Darko Mirt in Slavko Kotnik. Tedaj je bila Olimpija vrhunsko slovensko moštvo, osvojila je tudi šest naslovov državnih prvakov. Omenimo še, da je imela najstarejša slovenska ekipa (povprečje 67,8 let) tudi močno rezervno klop, moštvo je vodil Lan Brenk s pomočnikoma Đurom Lemaićem  in Markom Macuro.

Končne uvrstitve:

M 50+ Zlatorog Laško (5. mesto)

M 55+ Slovenija Ljubljana (1. mesto – zlata medalja)

M 60+ AIKEA Portorož (1. mesto – zlata medalja)

M 65+ SLO 50 plus Ljubljana (2. mesto – srebrna medalja)

Med nastopajočimi igralci so bili trije nekdanji vrhniški košarkarji, Miha Furlan (M 55+), Milan Jevšek (M 55+), Franjo Modrijan (M 65+), tekme pa je spremljal tudi Tone Gantar, ki se je pridružil ljubljanski ekipi SLO 50 plus.

V času tekmovanja so imeli udeleženci prost dan, ki so večinoma izkoristili za obisk bližnjih turističnih krajev (Valencija, Alicante, El Castell de Guadalest). Prvenstvo je bilo dobro organizirano, predvsem je izstopalo odlično statistično vodenje posameznih tekem.

Letošnje, 15. svetovno veteransko prvenstvo pa bo konec julija na Finskem (Espoo), pod okriljem svetovne organizacije FIMBA s sedežem v Argentini, vendar brez slovenske udeležbe.

 

Franjo Modrijan

Oglejte si tudi