Logo MojaObčina.si

Borovnica

DANES
14°C
0°C
JUTRI
14°C
1°C
Deli
3487

Tri medalje za košarkarske veterane

V nedeljo, 9. julija, se je v italijanskem letoviškem mestu Montecatini Terme pod okriljem FIMBA s sedežem v Buenos Airesu, Argentina, končalo 14. svetovno veteransko prvenstvo v košarki.

Nastopilo je rekordno število, 367 ekip iz 45 držav s skoraj 5800 udeleženci. Slovenijo je predstavljalo 10 ekip (tri ženske in sedem moških) v različnih starostnih kategorijah. Na dosedanjih svetovnih prvenstvih je Slovenija osvojila 32 medalj, in sicer 8 zlatih, 14 srebrnih in 10 bronastih, kar jo uvršča na 7. mesto na svetu. Letošnji rezultati pa so naslednji:

 

F 50+ (36 ekip*): 2. Slovenija B (veteranke Ljubljana), 18. Slovenija A (Raketa Maribor)

F 60+ (8 ekip): 2. Slovenija (veteranke Ljubljana)

M 45+ (30 ekip): 12. Slovenija B (Bolhar), 16. Slovenija A (Laško)

M 50+ (38 ekip): 26. Slovenija (Štajerska)

M 55+ (42 ekip): 1. Slovenija C (Kokalj), 4. Slovenija A (Prule), 33. Slovenija B (Aikea)

M 65+ (16 ekip): 4. Slovenija (Gvardjančič)

 

Najuspešnejši so bili igralci Slovenije C v kategoriji M 55+, ki so postali svetovni veteranski prvaki. V finalni tekmi so pred polno dvorano Palaterme (približno 2500 gledalcev) premagali domačine z rezultatom 64 : 50. Največ košev sta dosegla nekdanja slovenska reprezentanta Dušan Hauptman (21) in nezaustavljivi Slavko Kotnik (29), ki je bil tudi MVP v tej kategoriji. Zelo dobro so se odrezale ljubljanske veteranke, ki so v obeh ženskih kategorijah zasedle drugo mesto (F 50+, F 60+). Poleg njih sta se dobro uvrstili tudi ekipi M 55+ Prule in najstarejša slovenska ekipa Slovenija M 65+, obe na četrto mesto. Sodniške barve pa je uspešno zastopal Jure Fišer, sin nekdanjega igralca Olimpije in ekipe Slovenija M 65+ Jožeta Fišerja – Bobija. Letošnje prvenstvo je bilo kljub nekaterim pomanjkljivostim dobro organizirano, veliko pripomb pa je bilo zaradi previsoke prijavnine. Po številu nastopajočih ekip so prednjačile južnoameriške države (Argentina 33, Čile 31, Brazilija 19, Kostarika in Kolumbija po 18 ekip) od evropskih pa so bile v ospredju Nemčija (23), Italija in Ukrajina (14) ter Češka (13 ekip).

Pred uradnim začetkom prvenstva se je uspešno predstavilo mesto Maribor, ki bo prihodnje poletje gostilo jubilejno 10. evropsko prvenstvo veteranov. Pričakujejo udeležbo okoli 120 ekip. Slovenska veteranska košarka je dokazala, da sodi v sam svetovni vrh. V prihodnje bo potrebovala več posluha sponzorjev in krovne organizacije. Prva priložnost za to bo že naslednje leto v Mariboru.

Najstarejša slovenska ekipa Slovenija M 65+ (igralci, stari od 65 do 70 let) je imela zaključne priprave pred prvenstvom v dvorani OŠ Ivana Cankarja na Vrhniki. Ekipo sestavljajo v glavnem igralci, ki so nastopali v nekdanji prvi, drugi zvezni jugoslovanski ligi in prvi slovenski ligi: Fišer, Gvardjančič, Lorbek (Olimpija Ljubljana), Sarjanović (Crvena zvezda Beograd), Rome (Slovan Ljubljana), Macura (Ilirija Ljubljana), Tone Gantar, Franjo Modrijan, Marjan Gantar (Vrhnika), vodi pa jo tudi nekdanji igralec in trener Lan Brenk. Na koncu bi se radi zahvalili vodstvu Zavoda Ivan Cankar Vrhnika za pomoč in gostoljubje v času priprav na Vrhniki.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!