Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Mladi borovniški florbolisti z reprezentanco do 19 let na svetovnem prvenstvu na Danskem

Med 26. in 30. aprilom so se v Frederikshavnu na Danskem zbrali najboljši igralci florbola na svetu, med katerimi je v diviziji B nastopila tudi slovenska moška reprezentanca do 19 let in zasedla 11. mesto.

Slovenski florbolisti so si vozovnico na Dansko zagotovili konec januarja na kvalifikacijah v španskem mestecu El Escorial, kjer so v svoji skupini zasedli drugo mesto in se tako še tretjič zapored uvrstili na prvenstvo. Med 18-člansko reprezentanco je na sever Danske odpotovala tudi borovniška šesterica Luka Črnilogar, David Pečlin, Ahac Petrič, Jan Remec, Rok Španger in Jaka Volk. Slovenska reprezentanca je v skupinskem delu igrala v skupini D, divizije B skupaj z Norveško, Avstralijo in Singapurjem. Fantje so svetovno prvenstvo začeli s sredino tekmo proti Avstraliji. Po sprva napeti in izenačeni tekmi so nato v zaključku Avstralci pokazali več zbranosti v obrambi in z nekaj hitrimi zadetki iz protinapada zmagali s končnim rezultatom 7 : 13. Slovenija je tako doživela nekoliko nepričakovan poraz. Že naslednji dan je Slovence čakala na papirju najtežja nasprotnica in favoritinja njihove skupine Norveška. V tekmo so šli odločni, da pokažejo vso svojo kakovost in znanje, igrali so borbeno in disciplinirano. Tekma je bila izenačena z lepo igro na obeh straneh, a nato je sledil preobrat. Po izenačujočem zadetku slovenskega kapetana Nejca Peklaja za 5 : 5 je bil ta po sporni sodniški odločitvi kaznovan z 10-minutno izključitvijo zaradi neprimernega proslavljanja gola. Od tega trenutka so Norvežani prevzeli pobudo na igrišču, kljub srčni igri Slovencem ni uspelo presenetiti favoritov. Tekma se je končala s 6 : 9 za Norveško. V petek je sledil še zadnji dvoboj skupinskega dela proti Singapurju. Ta tekma je bila za Slovenijo izredno pomembna, saj je odločala o njihovi uvrstitvi v skupini in nadaljnjem poteku tekmovanja. Slovenci so morali zmagati in ob tem so morali doseči zmago z vsaj osmimi goli razlike. Misija nemogoče? Ne za srčne in borbene slovenske florboliste. Igra je bila lepa, borbena z veliko priložnostmi, predvsem pa z veliko zadetki v nasprotnikovi mreži za prvo slovensko zmago na prvenstvu in končni rezultat 14 : 4. S tem so si mladeniči zagotovili končno drugo mesto v skupini in tekmo proti Avstrijcem za končno 11. mesto na svetu.

V soboto je sledilo še zadnje srečanje na prvenstvu proti našim severnim sosedom. Slovenci so že pred začetkom vedeli, da jih ponovno čaka zahteven nasprotnik. A zbrali so še zadnje atome moči in ponovno odigrali dobro tekmo, na kateri se je med strelce vpisal tudi mladi borovniški igralec Jaka Volk za 3 : 1. Slovenija je dvoboj dobila s 4 : 1 in tako postala 11. najboljša reprezentanca sveta.

K uspehu izbrane vrste so s finančno podporo pripomogli tudi lokalni sponzorji, Biro ES d.o.o., Fenolit d.d., Euromed d.o.o., Proključ; d.o.o., Gabrovšek Slavko - arhitekt, Občina Borovnica, Aljoša Španger s.p., TVD Partizan Borovnica, Go-Do d.o.o., in Metrel d.o.o. Vsem se slovenski igralci florbola iskreno zahvaljujejo.


Špela Pečlin


Oglejte si tudi