Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
10°C
JUTRI
19°C
14°C
Oceni objavo

Miklavžev košarkarski popoldan v Borovnici

Nekdanji borovniški košarkarji se že več let srečujejo ob koncu leta, letos pa jim je uspelo sestaviti celo tri ekipe in odigrati prijateljske tekme. Ob tem je še posebej razveseljivo, da je Klemen Stojanovič, profesor športne vzgoje, po dolgem času zbral nekaj fantov in dve dekleti, ki so začeli redno vaditi košarko, dvakrat na teden.


Košarka je bila pred desetletjem v Borovnici zelo priljubljen šport – z več kot tridesetletno tradicijo in odmevnimi uspehi. Letos je tako minilo že 40 let, odkar so pionirji osnovne šole na republiškem prvenstvu osnovnih šol v Litiji dosegli drugo mesto. Več kot desetletje pa so člani in mladinci nastopali v 2. in 3. SKL in bili leta 1992 na pragu uvrstitve v 1. državno ligo. Priljubljenost košarke se je spet povečala po lanskem evropskem prvenstvu – Eurobasket 2013 in letošnjem svetovnem prvenstvu v Španiji, zaradi odmevnih uspehov naše državne reprezentance.

Na Miklavževem popoldnevu se je na tribuni zbralo veliko gledalcev, prevladovali so starši, dedki, babice in tudi nekateri nekdanji borovniški košarkarji. Med njimi naj posebej omenimo Marka Zalarja, profesorja športne vzgoje na srednji šoli v Novem mestu, enega izmed pomembnih tvorcev uspehov pionirske (1974) in članske vrste v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Rezultati:

– pionirji (4. in 5. razred): MODRI : RUMENI  16 : 9 (10:2)

V zelo borbeni igri so modri z več natančnimi meti premagali nasprotnika. Glede na kratek čas učenja košarke je bila prikazana dopadljiva igra, gledalci pa so vsak koš nagradili z aplavzom. Še posebno velikega navdušenja je bil deležen uspešen met za tri točke Luka Črnilogarja iz ekipe modrih.

– mlajši člani: MODRI : ZELENI  41 : 36 (9:8; 10:8; 10:12; 12:8)

Modri: Nikolavčič Matej 6, Munda Jan 8, Turšič Matej 9, Bunić Blaž 10, Švigelj Žiga 4, Kovač Blaž 4.

Zeleni: Verbič Jure 11, Kovačevič Marko 2, Trček Jaka 4, Mesec Luka 7, Žitko Tilen 12, Košir Črt.

V zelo izenačeni tekmi je modrim šele v zadnji četrtini uspelo streti odpor zelenih.

– veterani: GRIČ : JERUHA  49 : 45 (13:9; 20:12; 7:6; 9:18)

Grič: Weixler Peter 25, Stojanovič Klemen 6, Verbič Jure 6, Turšič Tone 4, Trček Jaka 4, Žitko Tilen 4.

Jeruha : Gabrovšek Miro 23, Jevšek Milan 7, Turšič Miro 6, Turšič Matej 4, Modrijan Franjo 3, Margon Mitja 2.

 

V prvem polčasu so precej mlajši igralci Griča z uspešnimi meti in dobrimi skoki povedli za deset točk. V zadnji četrtini se je igralcem Jeruhe uspelo približati, vendar jim zaradi štirih zgrešenih »zicerjev« preobrat ni uspel. V zmagovalni ekipi je izstopal Weixler (33 let), pri poražencih pa Gabrovšek (45 let).

Med igralci pa so bili trije, ki še vedno uspešno nastopajo na evropskih in svetovnih veteranskih prvenstvih pod okriljem FIMBA, in sicer: Miro Gabrovšek v ekipi Štajerska (kategorija M 45+), Milan Jevšek (M 50+) in Franjo Modrijan v ekipi Slovenija M 60+. Obe tekmi je sodil Karel Nikolavčič iz Ohonice, koše in rezultate pa sta uspešno beležili Katja Sečnik in Teja Nikolavčič. Pionirji in pionirke si bodo v decembru skupaj s starši ogledali košarkarsko tekmo lige ABA v Stožicah med domačo Olimpijo in zagrebško Cibono.

Po tekmi se je druženje nadaljevalo čez cesto v gostišču Godec, kjer so obujali spomine na dogodke pri igranju košarke za borovniško ekipo.
Franjo Modrijan

Oglejte si tudi