Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Rožnate pletenine ovile drevo tudi v Borovnici

V tednu od 25. do 30. septembra smo članice društva podeželskih žena Ajda Borovnica v sodelovanju s članicami združenja Europa Donna povabile vse občane k soustvarjanju rožnatih pletenin. Na začetku oktobra se je namreč začela vseslovenska akcija z naslovom Rožnate pletenine. Bolj natančno je bil to uvod v Rožnati oktober, mesec ozaveščanja o boju proti raku na dojkah, ki ga organizira združenje Europa Donna Slovenija, ki tradicionalno pripravlja številne dejavnosti, s katerimi ozavešča slovensko javnost o tej bolezni. Med te spadajo tudi rožnate pletenine, s katerimi smo tudi letos v naši občini Borovnica oktobra ovili brezo na parikiršču pred vrtcem ter mimoidoče tudi na ta način opozorili na pomen zdravega načina življenja s preventivo, zgodnjim odkrivanjem in učinkovitim zdravljenjem raka dojk. Z rožnatimi pleteninami namreč povezujemo ozaveščanje z ustvarjalnostjo številnih članic Europe Donne, različnih organizacij ter ustvarjalnih posameznikov iz več kot šestdesetih občin po Sloveniji, ki smo skupaj povezali »rožnate niti za zdravje«.

Namen tovrstnih dejavnosti je spodbuditi ustvarjalnost žensk. S kvačkanjem in pletenjem razvijamo fino motoriko rok, mišljenje, ročne spretnosti, vztrajnost, razumevanje in upoštevanje navodil. Vse te lastnosti so potrebne tudi za uspešen boj z boleznijo. Spodbujamo druženje, ki je še kako pomembno za kakovostno življenje. Zdravim, bolnim in ozdravljenim ženskam ustvarjalni proces prinaša sprostitev, osebno zadovoljstvo, krepi samozavest in odganja negativne misli. S projektom Europe Donne smo spodbudili tudi medgeneracijsko in medsektorsko sodelovanje, saj smo vključili občino, članice društva podeželskih žena Ajda Borovnica, vzgojiteljice vrtca Borovnica ter učiteljice OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica ter vse prostovoljne posameznike s skupnim ciljem: ozaveščati o raku dojk.

Članice društva podeželskih žena Ajda Borovnica smo pletle in kvačkale 15 centimetrov širok rožnat trak, nanj pa smo prišile tudi pentljice in rožice, ki so jih skvačkale učiteljice in vzgojiteljice OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica. Ena izmed brez na parkirišču pred vrtcem je tako v sodelovanju z občino Borovnica v ponedeljek, 2. oktobra, zasijala v rožnati barvi in tako bo dan za dnem od 2. do 31. oktobra mimoidoče opominjala na pomen zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja raka dojk. Ob tej priložnosti se zahvaljujem vsem, ki so se naši akciji združenja Europa Donna pridružili in pletli »niti za zdravje«, vsem članicam našega društva in vzgojiteljicam ter učiteljicam OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica za darovan čas in prekrasne pletenine. Prav tako se zahvaljujem za sodelovanje tudi občini Borovnica, županu Bojanu Čebeli, ravnatelju OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica Danielu Horvatu in pomočnici ravnatelja Sonji Pristavec.

 

Tina Mazi, predsednica društva podeželskih žena Ajda Borovnica

 

Oglejte si tudi