Logo MojaObčina.si

Borovnica

DANES
2°C
-1°C
JUTRI
-2°C
-3°C
Deli

Po skrivnostni kočevski regiji

V nedeljo, 15. oktobra, smo v zgodnih jutranjih urah krenili skozi meglo iz Borovnice proti skrivnostni kočevski regiji. Po prvi jutranji kavici v okrepčevalnici Rozika na Turjaku smo se odpeljali v osrčje kočevskih gozdov.

Visoko nad meglico smo v sončnem dopoldnevu obiskali vasico Rajhenav, ki je še pred drugo svetovno vojno štela kakšnih 250 Kočevarjev, danes pa je lastnik največje kmetije na Kočevskem Alojz Brdnik skupaj z družico njen edini prebivalec. Na kmetiji se ukvarjajo z vzrejo bikov in krav mesne pasne limuzin, tudi s čebelarstvom, rejo in prodajo konj ter koz. Ogledali smo si testno postajo in se okrepčali z domačimi dobrotami. Po ogledu kmetije Rajhenav je sledil obisk ekološke kmetije Konda, ki leži ob reki Kolpi v vasici Dol. Družina Konda se je nekoč ukvarjala z mlinarstvom, zdaj pa so se preusmerili v izdelavo sira in drugih izdelkov iz domačega ovčjega mleka. Tam so nam postregli z domačim ovčjim sirom, jogurtom in kefirjem ter nam pokazali hleve s prašiči in ovcami.

Popoldan smo se odpeljali v Kočevsko Reko, kjer smo si ogledali skrivnostni bunker Škrilj. Za ogled slednjega veljajo stroga pravila, saj javnost za obstoj tajnega bunkerja do pred kratkim ni vedela, ogled pa je mogoč le v organizirani skupini. Bunker je bil zgrajen v času hladne vojne 80 metrov pod površjem. 500 m hodnikov in šest podzemnih sob z lastnim vodnim zajetjem in dvema generatorjema za proizvodnjo električne energije bi omogočil bivanje v primeru atomskega udara, v njem pa bi brez zunanje pomoči lahko preživeli tudi do 100 dni.

Razdelili smo se v dve skupni in vodič nam je nazorno in na široko opisal marsikatero zanimivost o Gotenici in Škrilju, tako zgodovinsko kot politično. Naše odkrivanje Kočevske smo zaključili s z okusno in bogato večerjo v Bosiljevi Loki na Turistični kmetiji Rugole. Izlet je bil za marsikoga od nas nekaj neznanega, novega,  glede na zgodovino morda tudi zamolčanega, pa vendar smo se skupaj imeli lepo in prijetno. Zahvaljujemo se strokovni vodički Alenki Veber iz Zavoda Rihtarjeva domačija, ki nam je s svojim prikupnim humorjem in strokovnim vodenjem popestrila nedeljski dan, prav tako pa tudi avtobusnemu prevozniku Jur-Bus in simpatičnima voznikoma Kenu in Lori.

Tina Mazi

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij