Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
10°C
NED.
23°C
11°C
Oceni objavo

Francetu v spomin

Naš prijatelj France je na tiho nedeljo doživel zadnjo postajo zemeljskega življenja, ko je prišel k molitvi na Žalostno goro v župniji Preserje. Omahnil in umrl je kljub hitri zdravniški pomoči. 
Rodil se je pred 77 leti na Dolu pri Borovnici. Že v zgodnji mladosti se je v družini zgodila velika žalost ob mnogo prezgodnji smrti mame. France je moral kot najstarejši ob sestri in bratu prevzeti marsikatero delo, ob vsem tem se je še očetu zgodila delovna nesreča, zaradi katere je ostal slep. Navkljub vsem tegobam je France uspešno končal šolo, se izučil za kovinostrugarja in postal uspešen v svojem poklicu. Z veliko mero skromnosti sta si z ženo Dragico začela graditi nov dom. Rodili sta se jima hčerki Jelka in Bernarda. Veselil se je svojih vnukov. France je izredno ljubil rodno zemljo, ki je vir življenja. Naš borovniški mah je po službi obdeloval in gojil razne poljščine.

France je znal narediti veliko dobrega in ni znal reči ne, ko so ga prosili za kakršnokoli uslugo, posebno ko je opravljal raznovrstne prevoze s svojim traktorjem. S svojim širokim pogledom na naš družbeni red je z velikim zanosom Slovenca v 90. letih začutil znamenje časa ob rojevanju samostojne demokratične Slovenije. Aktivno se je vključil v stranko krščanskih demokratov. Bil je soustanovitelj občinskega odbora NSi v Borovnici in njegov dolgoletni predsednik, soustanovitelj odbora NSi Notranjska, občinski svetnik občine Borovnica, prejemnik zlatega znaka Nove Slovenije, ki ga je za dolgoletno delo in izreden prispevek k uspehu stranke prejel na 10. kongresu NSi v Brežicah. France je bil soustanovitelj več občinskih odborov Nove Slovenije na Notranjskem. Bil je član Nove slovenske zaveze in med prvimi, ki so razkrivali grozote medvojnih pobojev v Krimski jami ter drugih breznih in moriščih povojnega nasilja.
France, družile so nas iste misli za nov družbeni red, resnico, pravičnost, poštenje, svobodo izražanja, prijateljstvo. S svojo srčnostjo si videl mnogo krivic, stisk malih ljudi. Znal si pomagati z besedo, vedno v dobrobit ljudi. Mnogokrat zaskrbljen ob dogajanju v naši družbi za naše prihodnje rodove. Ohranjal si upanje in neskončno zaupal gospodarju sveta. France, z vsem srcem si bil zavezan krščanskim vrednotam, pričevalec Zanj, ki je pot, resnica in življenje. France, velik hvala za prijateljstvo in medsebojno zaupanje. Oblikovale so te vse plemenite človeške lastnosti.

Zbogom, ostajaš v naših najlepših spominih,

NSi Borovnica

Oglejte si tudi