Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

DPŽ Ajda odkrivalo čudovita mesta Kvarnerja

Člani društva podeželskih žena Ajda so se tako kot vsako leto tudi letos odpravili na enodnevni jesenski izlet, tokrat v sosednjo Hrvaško. Konec septembra smo obiskali vzhodno obalo Kvarnerja in si ogledali nekatere obmorske kraje, ki veljajo za bisere tega območja.

Že v zgodnjih jutranjih urah so člani in članice društva z dobro voljo nakazali, da je pred njimi lep in zabaven dan. Na avtobusu se nam je pred Reko pridružila še turistična vodnica, ki je povedala marsikatero zanimivost in zgodbo iz kvarnerskih krajev. Prva postojanka je bila utrdba Trsat, ki leži na hribu nad Reko in ponuja veličasten pogled na mesto. Osrednja točka Trsata je bazilika svete device Marije, imenovana tudi cerkev Trsatske Gospe, ki je zelo znan romarski cilj, leta 2003 pa jo je obiskal tudi papež Janez Pavel II.
Ob panoramski vožnji skozi Reko smo si na hitro ogledali glavne znamenitosti mesta, saj smo bili namenjeni v Opatijo. Preden smo si ogledali to lepo obmorsko mesto, smo se okrepčali s tradicionalno istrsko jedjo na žlico – bobiči. Opatija, ki velja za kraljico Jadrana, se je začela turistično razvijati z gradnjo hotela Kvarner, turistična tradicija mesta pa traja že več kot 170 let. Biser Jadrana, kraljica turizma, stara dama in jadranska Nica so le nekateri izmed vzdevkov, ki jih je pridobilo mesto zaradi svojega šarma. Opatija je veljala tudi za drugi dom avstro-ogrske elite, Habsburžanov, saj je bila priljubljena počitniška destinacija. Urejene vile,  parki, mogočni hoteli in urejena sprehajalna pot ob morju so očarali tudi najbolj ravnodušne popotnike.
Po ogledu Opatije smo imeli prosti čas, ki so ga nekateri izkoristili za kavico ob morju, drugi za sladoled, najbolj pogumni pa za kopanje v še vedno toplem morju, vsi pa smo lovili tople žarke septembrskega sonca. Pot smo nadaljevali v mesto Lovran, kjer smo prehodili del poti Lungo Mare, ki je sicer 12 kilometrov dolgo sprehajališče med Voloskim in Lovranom. Velja za eno najbolj znanih in lepih poti na Hrvaškem. Poimenovana je po Francu Jožefu I., habsburškem cesarju, ki je umrl med prvo svetovno vojno. Med vožnjo do Plomina smo občudovali bližnje kvarnerske otoke in se ustavili na razgledni točki, ki nam je odkrivala Plominski zaliv in termoelektrarno Plomin. Dan smo zaključili z okusnim kosilom v eni izmed istrskih konob v notranjosti Istre, kjer so nam postregli z okusno hrano in zaigrali na harmoniko. Vsi smo se strinjali, da je za nami uspešen in sonca poln dan, hkrati pa smo načrtovali že naslednji izlet, ki bo spomladi prihodnje leto.

Za DPŽ Ajda Špela Bizjak

Oglejte si tudi