Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Andrej Petelin odšel na najvišji vrh Evrope

Član HUD Karel Barjanski Andrej Petelin se je predvčerajšnjim, 21. 6. 2017, odpravil osvojiti najvišji vrh Evrope Elbrus v Rusiji.

Elbrus (Эльбрус) je s svojimi 5.642 m najvišja gora v Evropi. Leži v Rusiji na zahodnem delu gorovja Kavkaz ob meji z Gruzijo na severnoiranski planoti. Poleg tega, da je najvišja gora v Evropi, je Elbrus tudi najvišji vrh Kavkaza in Rusije.

Elbrus je ena najbolj obiskanih gora na svetu; vsako leto jo obišče preko tisoč plezalcev, ki se želijo povzpeti na njegov vrh in tako osvojiti najvišji vrh Evrope in zahodne Azije. Vrh gore je najlaže dosegljiv v poletnih mesecih, takrat je na poteh proti vrhu moč srečati tudi več kot sto plezalcev na dan. Zimski vzponi so redki in prepuščeni najbolj izkušenim plezalcem, saj je vreme takrat izredno ostro in nepredvidljivo. Vzpon na goro je tehnično nezahteven, večji problem predstavlja višina, zaradi katere omaga marsikateri plezalec. Zaradi slabe organizacije in slabe opreme ima gora tudi enega najvišjih smrtnih deležev na svetu, v povprečju vsako leto na gori umre od 15 do 30 planincev.

Andreju se je danes uresničila dolgoletna želja, da spleza na najvišji vrh Evrope.
Preko interneta je spoznal ekipo planincev iz Srbije, ki organizira ekspedicijo na Elbrus. Po večmesečnih pripravah je predvčerajšnjim zjutraj ob 8.25 uri sedel na vlak za Beograd. Okrog 23. ure je imel let iz Beograda za Moskvo.

Včeraj je odpotoval na izhodiščno točko za vzpon na Elbrus v Mineralny Vody. Če mu bodo usoda, vreme in zdravje naklonjeni, bo na najvišji gori Evrope zasadil zastavo občine Borovnica, katero je poleg obilice potrebne opreme vzel s seboj. Če mu bo šlo vse po načrtu, se v našo Borovnico vrne v nedeljo, 1. 7. 2017. 

Andrejc, srečno! Držali bomo pesti. Naj ti uspe!

Jože Zorman

 

 

Oglejte si tudi