Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

22. marca so praznovale vode

Letošnji 22. marec, svetovni dan voda, je HUD Karel Barjanski zaznamoval s kulturnim dogodkom Moja reka praznuje in z razstavo fotografij člana Jožeta Pristavca. Na prireditvi, ki se je ob divjem šumenju vode odvijala v parku Tehniškega muzeja Slovenije v Bistri, so sodelovali kulturni ustvarjalci iz občin Vrhnika, Loška dolina in Borovnica.
Voda je že v davni zgodovini pogosto krojila usodo narodov. Ob rekah in morjih so  nastajala prva mesta in kulture, voda je še danes marsikje naravna meja. Kot prinašalka sreče, zdravja, blaginje in dobre letine pogosto nastopa v ljudskih pripovedih, pesmih, pregovorih, šegah in navadah. Vodo, vir življenja, je človek nekoč mnogo bolj spoštoval kot jo danes.

Da bi se začeli bolj zavedati pomanjkanja, pomena zdrave in čiste pitne vode ter dobrega gospodarjenja z njo, je leta 1992 Generalna skupščina OZN 22. marec razglasila za svetovni dan vode. Slogan letošnjega je bil Voda in energija, opozarjal pa je na njuno povezanost, soodvisnost in vodo kot vir življenja. V Sloveniji se največ vode v industriji porabi za oskrbo z električno energijo.

Na sožitje in odgovornost vseh, ki so povezani z vodo, je v nagovoru opozoril tudi pobudnik prireditve Bojan Čebela. Še posebej je izpostavil vremenska dogajanja, ki smo jim priča v zadnjem obdobju. Njihove posledice občutimo vsi in prevečkrat se šele takrat zamislimo nad svojimi ravnanji z naravnimi dobrinami. Tudi Ljubljanica nas z zamotanimi podzemnimi in površinskimi potmi, temačnimi požiralniki, silovitimi kraškimi izviri, mnogimi pritoki in svojimi razlivanji večkrat opozori na ranljivost in skrben odnos do voda.

Dogodka sta se udeležila župana občine Borovnica, Andrej Ocepek, in Log-Dragomer, Mladen Sumina. V kulturnem programu, prepletenem z glasbo,  poezijo in zvoki gonga so nastopili umetniki iz treh občin: Orkester Simfonika Vrhnika pod vodstvom Marka Fabianija, Mešani pevski zbor Mavrica Vrhnika, Ženski pevski zbor Kr'snice iz Loške doline pod vodstvom Anemarije Štefančič in Karlo Vizek z gongom. Prireditev sta povezovala Mirjam Suhadolnik in Borut Doljšak, spoštovanje vodi pa so s prisotnostjo izkazali še konjeniki s svojimi plemenitimi živalmi. Dogajanje je društvo HUD Karel Barjanski obogatilo z razstavo fotografij člana Jožeta Pristavca Voda, ki jo je na dan prireditve postavilo v Tehniškem muzeju Slovenije.

Zahvaljujemo se vsem, ki so  svojo prisotnostjo počastili eno naših največjih dobrin, vodo, in dokazali, da se zavedajo njenega pomena, predvsem pa širjenja zavesti o skrbnem ravnanju z njo. Hvala vsem nastopajočim in tistim, ki so nam pri organizaciji prireditve pomagali: Tehniškemu muzeju Slovenije, Birosistemom, JFM Elektroniku, Gostilni Bistra, Zavodu Ivana Cankarja Vrhnika, konjenikom in Marjanu Pristavcu, Romani Nared in Prostovoljnemu gasilskemu društvu Borovnica.

 

Simona Stražišar, foto: Jože Pristavec

Oglejte si tudi