Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Mesec kulture v enoti Mavrica v Borovnici

Strokovne delavke in starši si želimo otrokom približati čim več kulture. Mesec februar je bil letos v tem pogledu še posebno bogat. Vsak oddelek se je starostni stopnji primerno spoznaval z različnimi vsebinami in dejavnostmi s področja kulture, umetnosti ter ljudskega izročila za otroke. Vsi skupaj smo se veselili nastopov naših zunanjih sodelavcev (tako poklicnih umetnikov kot tudi staršev – ljubiteljev glasbe in drugih umetniških zvrsti), ki so obarvali naš vsakdan še bolj praznično.
Kot že vrsto let so nas tudi letos v februarju obiskali učenci Glasbene šole Vrhnika in nam predstavili zvok svojih instrumentov. Povabilu se je odzvala tudi poklicna violinistka Maja Naveršnik in otroška ušesa razveselila z milino svojega instrumenta. Otroci so ob tem aktivno sodelovali pri muziciranju na violino. Zabaven nastop, ki je bil deloma za otroške duše, deloma pa za odrasle, sta tudi letos pripravila starša Blaž Kovač in Andraž Turk, ljubiteljska kitarista. Otroke sta s svojim igranjem povabila k plesu in petju, strokovne delavke pa smo bile spremljevalni vokali.
Praznovanje kulturnega praznika se začne že v vrtcu. Otroci  so tudi letos skupaj s strokovnimi delavkami počastili ta dan z različnimi slovesnimi prireditvami: z glasbeno-lutkovno predstavo Rokavička (na modrem vhodu), z glasbeno-lutkovnim recitalom Povodni mož in razstavo ilustracij Jelke Reichman (na zelenem vhodu) ter recitalom poezije za otroke (na roza vhodu). Otroci so se seznanili z likom Franceta Prešerna in s simboli slovenske državnosti – slovensko himno Zdravljico, zastavo Republike Slovenije, jezikom ter našim ljudskim izročilom.
V norčavem pustnem času smo nato spoznavali običaj pustovanja, ljudske plese, slovensko ljudsko pravljico Kurent in druge. Na pustni torek so najpogumnejše pustne šeme v telovadnici TVD Partizan lahko opazovale kurente kar v živo – obiskali so nas ptujski kurenti in glasno odganjali zimo iz našega kraja, šole, vrtca…

Z dvema avtobusoma so Žabice, Mravljice, Škrati in Konjički potovali v Cankarjev dom na Vrhniki. Na malem odru so si ogledali tri krajše predstave v izvedbi šolskih gledaliških skupin z Drenovega Griča ter iz Borovnice. V vrtcu smo si vsi skupaj ogledali zanimivo predstavo Teatra za vse, ki nam je v prepletu hudomušne zgodbe, ljudskih pesmi in plesa predstavila staro dedkovo harmoniko. Tudi v tej poučni in zabavni predstavi so otroci aktivno sodelovali z igranjem na ljudske instrumente.

Otroci iz skupine Ježki so nas razveselili z glasbeno pravljico Živali pri babici Zimi, naši najstarejši, Metuljčki, pa so se odpravili v Ljubljano, kjer so obiskali Etnološki muzej in sodelovali v njihovem programu Moj klobuk ima tri luknje.

Vsi oddelki smo obiskali kar dve knjižnici – šolsko v stavbi Osnovne šole dr. Ivana Korošca in krajevno dr. Marje Boršnik. Spoznavali smo različne pravljice, pesmi, poučne vsebine, sodelovali v delavnicah in se seznanjali z delom knjižničarke.

Vsem, ki so kakor koli popestrili naš letošnji mesec kulture, se strokovne delavke prijazno zahvaljujemo!

Pia Janja Kranjez, Enota VRTEC-Mavrica

Oglejte si tudi