Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Naravoslovni Tabor na kmetiji

Konec maja smo se z otroki iz skupin Papagajčki, Pedenjpedi in Kapljice za tri dni odpravili na naravoslovni Tabor na kmetiji. Zbrali smo se v vrtcu, pojedli zajtrk in kmalu za tem nas je že čakal avtobus, ki nas je odpeljal proti Škofji Loki. Pripeljal nas je v vas Četena Ravan, na turistično kmetijo Davčen in Ožbet, kjer sta nas gospodarja Frenk in Janez pogostila s sokom in pecivom. Sicer je ob prihodu padal dež, vendar ta ni zmotil naše radovednosti. Takoj smo prisluhnili lovcu, ki nam je predstavil in pokazal vse živali, ki živijo na tem območju. Povedal je čisto vse, kar je otroke zanimalo. Nato je sledilo kosilo, nastanitev po sobah in počitek. Po počitku nas je gospodar peljal po posestvu, nam razkazal vse živali (kokoši, koze, krave, zajca), ki so jih otroci lahko nahranili. Ko smo si pogledali okolico, nas je kmet Gašper “naložil” na traktorsko prikolico in nas odpeljal do bližnjega travnika. Tam je lahko vsak otrok z njegovo pomočjo kosil s koso, nato smo travo pograbili in jo naložili na prikolico. Travo smo peljali na senik, skozi luknjo pa nahranili krave pod senikom. Sledila je igra na najbolj super igrišču s še bolj super kresom, ob katerem smo se zbrale vse skupine in ob zvokih kitare tudi zapele. Otroci so zvečer popadali v postelje in prvi vtisi so bili zelo dobri.

Drugi dan smo se do sitega najedli zajtrka ter se odpravili na pohod na Stari vrh. Sonce in klanec sta nas pošteno segrela. Po povratku je sledilo kosilo in počitek. Ko smo se odpočili, smo si ogledali čebelnjak in čebele, zraven pa izvedeli kar nekaj zanimivosti o njih. Kasneje nas je gospodar Janez odpeljal na travnik, s seboj pa pripeljal kobilo Mišo. Vsak otrok je pogumno sedel nanjo in jezdil z najširšim nasmehom na obrazu. Potem smo odšli tudi v hlev s kravami. Tudi tukaj ni bilo izjeme; vsi otroci so brez strahu stopili k kravi Tepki in jo pomolzli kot pravi profesionalci. Po večerji smo se podali na krajši sprehod po vasi, nato pa se utrujeni odpravili v postelje.

Zadnji, tretji dan, smo pozajtrkovali, takoj za tem pa je gospodarica Jerneja zamesila testo za kruh, ob tem pa smo ji seveda vsi pomagali. Testo je počivalo približno eno uro, medtem pa je zagorelo v stari krušni peči. Vmesni čas smo porabili za pakiranje kovčkov in igro na igrišču. Ko je testo dovolj vzhajalo, si je vsak naredil svoj hlebček. Medtem ko se je kruh pekel, smo si krajšali čas s sprehodom do travnika, kjer je stala velika češnja, ravno pravšnja za igro v senci in otroci so imeli možnost opazovati kmeta Gašperja pri obračanju sena s pajkom. Čas nas je pregnal na kosilo, nato pa je po nas že prišel avtobus. Poslovili in zahvalili smo se vsem gospodarjem, sedli na avtobus in se odpeljali polni lepih vtisov proti domu.

Na železniški postaji so nas nestrpno pričakali starši s solzami sreče v očeh, otroci so jim skočili v objem, zraven pa jim izročili čisto sveže pečen kruh.

Čeprav je bilo na kmetiji naporno, smo si bili enotni, da smo zares uživali, se veliko novega naučili ter med seboj stkali čisto nove čarobne vezi in se še bolj povezali.


Za vrtec zapisala Nika Zorman


Oglejte si tudi