Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Šolski vrt osnovne šole Borovnica

OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica že nekaj let ureja ŠOLSKI VRT. Pravzaprav ga urejajo člani vrtnarskega in naravoslovnega krožka. Vrt so v sodelovanju s sadjarskim društvom, društvom Ajda in Občino Borovnica uredili na Košutovem vrtu.
Naš vrt je pravzaprav visoka greda, oblikovana iz hlodov. Borovniški vrtnarji so poskrbeli za pripravo zemljišča, postavitev grede in njeno zapolnitev z ustreznimi materiali, tako da je učinek visoke grede tak, kot mora biti. Že sredi zime v naših učilnicah  vzklijejo prva semena zelenjadnic, ki  jih na pomlad prepikiramo v lončke in čakamo na ugoden dan za plodovke, da končno naše sadike lahko posadimo v gredo. Priprava gredice in sajenje sta najpomembnejši opravili, zato nam pri delu svetuje in pomaga ekipa društva Ajda, ki pri svojem delu sledi biodinamičnim načelom g. Rudolfa Steinerja in se ravna po priporočilih setvenega koledarja Marie Thun.

G. Rudi  in ga. Stanka sta že večkrat otrokom pokazala, kako se skoplje sadilna jamica, kako se iz lončka loči sadika in se jo primerno globoko položi v jamico, zasuje, potlači in zalije. Naučili smo se, da je dobro, če okrog rastline naredimo plitev kanalček, v katerega počasi vlivamo vodo. Zaliti je potrebno previdno, z majhnim curkom, ne po rastlini in temeljito, večkrat, najbolje z deževnico. Potem se rastline opazuje, rahlja prst, da se le ta prezrači in s tem rastlina veže iz zraka dušik, ki je gnojilo zanjo. Če rahljamo in oskrbujemo na ugoden dan za določeno vrsto rastline, s tem spodbudimo njeno rast in razvoj. Naučili smo se tudi, kaj je plevel, kako ga odstranimo in zakaj ga, če ne semeni, damo na kompostni kup. Letos so prve dozorele redkvice, nekajkrat smo že porezali drobnjak in peteršilj, sedaj pa bujno dozorevajo paprike. Za dobre rastlinske, zdravilne sosedske odnose skrbi ognjič. Ker ob koncu počitnic naše razmišljanje že sega v jesen, že načrtujemo, kako bomo iz njegovih cvetov izdelali ognjičevo mazilo, iz zelišč pa zeliščno sol.

Vrtnarjenje se je pri učencih dobro "prijelo". Navdušenja za vrtnarjenje je veliko in razveseljivo je, da so si mnogi otroci omislili svoj vrtiček tudi doma. Večkrat ko gremo na Košutov vrt, vidimo mimoidoče, kako opazujejo naše delo, se ustavijo na vrtu, pohvalijo otroke. Večkrat nas obiščeta tudi g. župan ali g. Klemenc, ki nas fotografira in vse to je potem še posebej imenitno. V bodoče si želimo ob naši gredi  leseno klop ali dve, nekje v senci pod drevesi, da bi lahko opazovali, kaj smo posadili, kako nam raste in da se pred odhodom nazaj v šolo malo odpočijemo. Zahvaljujemo se vsem, ki sodelujete z nami, nam pomagate, skrbite za vrt poleti, ko smo na počitnicah, in nam omogočate, da naša dejavnost poteka na tako kakovosten in prijeten način.

 

Vodja projekta Mateja Praprotnik Lesjak

Oglejte si tudi