Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Eko dan v OŠ Borovnica

Tudi letos je na dan Zemlje v naši šoli potekal naravoslovni in tehniški Eko dan z ekološko tematiko. Program je bil izveden v obliki ekoloških delavnic, ogledov in sodelovanja z zunanjimi sodelavci – borovniškimi posamezniki in društvi.
Tema prvih razredov je bila od zrna do kruha. V sodelovanju z borovniškim društvom kmečkih žena Ajda so prvošolci spoznali različne vrste žit, kruha in sami zamesili in spekli kruh. Druga razreda sta izdelovala uporabne predmete iz odpadne embalaže in pisno ter likovno ustvarjala. Učenci tretjih razredov so pod vodstvom Petra Sveteta raziskovali življenje ob Borovniščici, si ogledali vrtnarijo Rahne ter sodelovali pri sajenju okrasnih rastlin. Prva triada si je nato ogledala gledališko predstavo učencev iz Bevk, Kdo bo Vidku sešil srajčico, ob koncu pa so učenci zapisali še zaobljubo planetu Zemlja. Z ogledi gledaliških predstav smo popestrili dan tudi ostalim učencem. Svojo predstavo Halo pepelka so zaigrali naši gledališčniki Borovničke, k sodelovanju pa smo povabili še gledališko skupino  OŠ A. M. Slomšek.
Učenci druge triade so se letos z izdelavo prehrambenih piramid posvetili zdravi prehrani, z ogledom oddaje Vodni krog Borovnice so spoznavali vodne vire našega kraja, po tem pa so izdelovali izdelke iz odpadne embalaže. Tudi letos smo sodelovali s Komunalnim podjetjem Vrhnika. Šestošolci so si ogledali, kako je kljub ločevanju treba odpadke še pripraviti na recikliranje, po predavanju predstavnikov podjetja o pomenu in načinih recikliranja pa so si ogledali še kompostarno. V šoli so šestošolci izvedli še ekološko delavnico recikliranja rabljenih majic. Letos smo k sodelovanju povabili obe borovniški ekološki kmetiji, Košir in Kržič. Na kmetijah so sedmošolci spoznavali delo na in pridelavo ekološke hrane in sestavin, iz katerih so na koncu spekli kruh. Tema osmih razredov je bila voda. Učenci so so si pod vodstvom Jožeta Zormana, predstavnika društva Hud Barjanski, ogledali, kako je potekalo snemanje oddaje Vodni krog Borovnice, G. Gabrovšek je predstavil vremensko merilno napravo v Borovnici ter učence vodil ob Borovniščici, nato pa so si ogledali še novo čistilno napravo v Borovnici. Tako kot vsako leto je bila naloga devetih razredov zbiralna akcija starega papirja in tudi letos so se naloge lotili zavzeto in odgovorno.

Ob zaključku še enega ekološko obarvanega dne lahko rečemo, da smo spet dodali del k ekološki ozaveščenosti naših šolarjev. Pri tem so sodelovali ne samo naši učenci, njihovi mentorji učitelji in ostali zaposleni, temveč tudi krajani. Posebej dragocen je vsakoletni prispevek borovniških društev, podjetij in posameznikov, ki se prijazno odzovejo na naša vabila. Za sodelovanje in pomoč na letošnjem ekološkem dnevu se najlepše zahvaljujemo učiteljem mentorjem delavnic in ostalim zaposlenim, zunanjim sodelavcem g. Svetetu, g. Zormanu, g. Gabrovšku, ekološkima kmetijama Košir in Kržič, borovniškemu društvu kmečkih žena Ajda, vrtnariji Rahne, Komunalnemu podjetju Vrhnika, Občini Borovnica in ostalim sodelujočim.

 

Mateja Praprotnik Lesjak

Oglejte si tudi