Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Najstarejša imena v Borovnici

Na območju Občine Borovnica se je do današnjih dni ohranilo troje krajevnih imen, ki so se ohranila preko dva tisoč let in obdržala svoj prvotni pomen. Vzrok za nastanek teh poimenovanj je bila železna ruda na območju današnje občine. Vsem je poznat krajevni naziv Kopitov grič. Nastanek imena izhaja iz besede »kopati – kop«. Na nahajališču železne rude so že Rimljani kopali to rudo in jo odvažali kot potreben material graditeljem takratne Emone. Od nahajališča Kopitov grič pa do Tinčka v Borovnici so sredi doline izgradili skoraj v ravni črti solidno makadam cesto, ki se sedaj imenuje Rimska cesta. Ta jim je omogočila prevoz rude do omenjene hiše Tinček v Borovnici, nato pa je ostro zavila do vodne struge v Jelu. Tu je bila nakladalna rampa, ki je omogočila pretovor rude na vodna plovila za dostavo v Emono. V Ljubljani, zadaj za srednjo tehnično šolo, je vsem poznan takozvani Rimski zid, v katerem so vgrajeni različni kosi železne rude Iz nahajališča v Borovnici.

V novejšem času so graditelji zdravstvenega doma simbolično nekaj te rude vgradili v eno steno zdravstvenega doma. Vodna struga je bila plovna do nakladalne rampe v Jezu še za časa Prešerna, ko je s svojimi prijatelji prišel na obisk k Boštjanovi materi, da jim je primaknila nekaj cvenka za prijetne počitnice. Na nasprotni strani doline Kopitovega griča pa se nahaja danes poimenovan Junski grič. Rimljani so častili boginjo Juno, zaščitnico zakonske zveze, in so po vsej verjetnosti na še danes golem griču postavili njej na čast svetišče.

Po tolikih letih je mati narava temeljito vse izravnala. Ostalo je le ime, ki je v jedru skrilo svoj pomen Juno. V časopisu je bilo objavljeno, da bodo temeljito sanirali potok Malence in sedaj bi bilo možno, da nekaj železne rude iz Kopitovega griča uporabijo kot okras sredi vasi. Predlog sem opisal v prispevku »Potok Malence«. V sklopu projekta je sedaj ugodna prilika, da središče vasi dobi okras, ki bi olepšal izgled vasi.


Drago Sernel

Oglejte si tudi