Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Obvestilo lastnikom gozdov!

Lastnike gozdov pozivamo, da nemudoma pričnete s podrobnim pregledom zemljišč z večjim deležem smrekovih dreves in s takojšnjim posekom dreves napadenih po smrekovem lubadarju. Opažamo namreč, da se tako kot v lanskem letu tudi letos nadaljuje močan napad omenjenega podlubnika.

Drevesa, ki so jih napadli podlubniki, prepoznamo po naslednjih znakih:

- drobne luknjice na lubju,

- črvina na lubju in koreninskem vratu,

- pojav smole na deblu pomešane s črvino,

- iglice v kasnejši fazi spremenijo barvo in začnejo odpadati,

- sušenje dreves,

- sušenje in odpadanje lubja.

O morebitnem pojavu lubadark takoj obvestite vašega revirnega gozdarja in čim prej ukrepajte, da se napad ne razširi na sosednja drevesa!

Edini ukrep je odstranitev napadenih dreves in preventivno še pasu zelenega roba (bližnje, na videz zdravo nenapadeno drevje). Posekana drevesa je treba čim prej odpeljati iz gozda in naprej na predelovalni obrat-žage. Veje in vrhači iglavcev morajo biti razžagani in zloženi v kupe.

Priporočamo, da čim več sečnih ostankov požgete, kajti na ta način bomo uničili zalego podlubnikov. V primeru uporabe ognja za zatiranje podlubnikov mora biti kurjenje ves čas nadzorovano s strani polnoletne osebe. Kurjenje se ne sme izvajati v obdobju razglašene povečane požarne nevarnosti naravnega okolja. Izvajanje kurjenja po odločbi Zavoda za gozdove RS morate predhodno sporočiti na telefonsko številko 112.

Rok za posek je do 21 dni, odvisno od razvojne faze lubadarja. Če lastnik gozda »lubadarke« ne odstrani, to z odločbo na njegove stroške izvede Zavod za gozdove Slovenije.

Preglede gozdov v poletnem času vršite vsaj enkrat mesečno.

 

JANI BOLARIČ, Zavod za gozdove Slovenije, Krajevna enota Vrhnika

Oglejte si tudi