Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

S skupnimi močmi za varno pot v gore

Prihod pomladi, daljših in toplejših dni, poletnih počitnic in dopustov v slovenske gore že tradicionalno zvabi množice pohodnikov. Veliko pa se jih na pot v sicer romantični, a nemalokrat smrtonosni objem sivih očakov poda povsem nepripravljenih. Ravno zato so gorenjski policisti, ki se s tovrstno problematiko srečujejo skorajda vsak dan, spomladi sprožili odmevno akcijo Varno v gore, v kateri z nameščanjem opozorilnih plakatov na izhodišča planinskih poti obiskovalce gora opozarjajo na nevarnosti, ki nanje prežijo v gorskem svetu. Akcija je imela precejšen odmev – vse do borovniške doline, kjer se je zanjo ogrelo vodstvo borovniškega planinskega društva. Specifika zahtevne planinske poti skozi sotesko Pekel pri Borovnici, ki je obenem ena žariščnih točk množičnega turizma, borovniške planince postavlja pred podobne izzive kot gorenjske. Glede na pomanjkljivo opremljenost marsikaterega obiskovalca Pekla se morda spoprijemajo s celo bolj kritičnimi razmerami. Zato je PD Borovnica k omenjeni akciji pristopilo z veliko mero entuziazma ter je v luči hudih državnih rezov v preventivno delovanje policije tudi financiralo izdelavo opozorilne table. V začetku junija sta jo na vidnem mestu, pred vhodom v sotesko, slovesno odkrila predsednik PD Bogomir Celarc ter v imenu PP Vrhnika rajonski policist Viljem Jereb. Oba sta ob tem izrazila upanje, da bo nova tabla prispevala k večji ozaveščenosti pohodnikov in zmanjšanju števila nesreč na planinskih poteh.

Lično izdelana tabla s promocijskim geslom "Državljani in policisti – skupaj za varnost" poleg naštevanja nevarnosti v gorah (zdrs, padec, podhladitev, padajoče kamenje, udar strele, sonce …) predvsem svetuje, naj pohodniki pri izbiri poti upoštevajo telesno in duševno pripravljenost, vremenske razmere ter zahtevnost in dolžino planinske poti, obenem pa naj pot načrtujejo in se primerno opremijo. Med osnovno opremo spadajo visoka planinska obutev, nahrbtnik s toplimi oblačili in rezervnim perilom, vetrovka in vetrne hlače, kapa in rokavice ter zaščitna sončna očala. S seboj je treba imeti tudi brezalkoholne napitke, komplet prve pomoči, baterijsko svetilko in vžigalice, alpinistično čelado in nepogrešljivi mobilni telefon. V zimskih razmerah pa je priporočljiva tudi uporaba derez in cepina.

Akciji ob rob slovenska policija sporoča: "Hoja v gore poleg dobre volje, dobre opremljenosti in ustreznega načrtovanja ture zahteva tudi poznavanje osnovnih pravil gorništva, torej poznavanje samega sebe, lastnih zmožnosti in tehnik gibanja v gorskem svetu ali njegovi okolici. Pomembno je tudi zavedanje, da možnosti nesreče včasih ni mogoče izključiti, čeprav je storjeno mnogo, da se ta ne bi zgodila. V gore navsezadnje hodimo zato, da bi tam živeli in se ne poškodovali ali celo umrli. Podcenjevalen odnos do gora je nevaren! Aktivnosti policije za zagotavljanje varnosti v gorah se bodo nadaljevale. Načrtovane so tudi preventivne akcije na terenu, v katerih bomo policisti pohodnikom svetovali o varnem gibanju v gorskem svetu. Pozorni pa bomo še na odnos pohodnikov do okolja ter do zavarovanih rastlinskih in živalskih vrst, kar je tudi ena od nalog policije. Vsem planincem in pohodnikom želimo srečno pot in varno vrnitev v dolino. Če pa se vendarle zgodi nesreča ali če potrebujete pomoč, pokličite Center za obveščanje na telefonsko številko 112 oz. policijo na telefonsko številko 113."

 

Damjan Debevec

Oglejte si tudi