Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Jamarji pod površjem v letu 2022

V Jamarskem klubu Borovnica smo tudi v lanskem letu največ raziskovali v Predjamskem sistemu pri Postojni. Po zelo uspešnih letih 2020 in 2021, ko smo odkrili 2.891 in 914 m novih rovov, smo lani skupaj z jamarji iz Ajdovščine, Postojne in drugih društev Predjamski sistem podaljšali še za 1.046 m. Jama je sedaj dolga že 19 km! Med letošnjimi novoletnimi prazniki pa smo odkrili še dolgo pričakovano nadaljevanje v smeri Vipave (kamor teče tudi podzemna voda). V zahtevnem rovu smo napredovali za 400 m, ta se še nadaljuje v vedno večjih dvoranah, ki so precej okrašene s kapniki in drugimi sigastimi tvorbami. Od vhoda v jamo do konca znanega rova je sedaj že dve uri hoje in plazenja, zato so tudi raziskovalne akcije temu primerno dolge. Občasno naredimo tudi večdnevne ekspedicije, ki so precej bolj učinkovite.

Poleg Predjame smo raziskovali še v drugih jamah na Notranjskem in Kočevskem ter na visokogorskem krasu Kanina in Rombona. V lanskem letu smo imeli 40 jamarskih akcij, ki so skupaj obsegale 248 ur raziskovanj.

Lani smo v sklopu projekta iznosa posmrtnih ostankov iz povojnih grobišč sodelovali v Jami pod Macesnovo gorico v Kočevju. Najprej smo odstranili labilen material s sten brezna, utrdili zaščitne mreže in ob poglabljanju brezna dodajali nove mreže. Iz gradbenih cevi, plohov in lestev smo izdelali dostop v jamo. Ob vsaki poglobitvi smo nato dodajali nove viseče odre ter jih povezali z lestvami in ograjami. Na koncu je bila ta dostopna pot globoka 15 metrov. Skupno smo v 16 delovnih akcijah opravili 520 delovnih ur. Od maja do oktobra so arheologi in gradbeni delavci z mehanizacijo (v jami je bil manjši bager) izkopali okoli 2.000 m3 materiala in posmrtne ostanke okoli 3.300 ljudi. Kljub izkušnjam iz Krimske jame in Koščevega brezna je bilo delo pri tem projektu nekaj posebnega. Ob odkopu zaprtega dela jame smo jamarji rov raziskali in v njem, okoli 30 metrov stran od vpadnice brezna, našli nezasute posmrtne ostanke 30 ljudi. Po končanih delih smo jamo še enkrat pregledali za morebitna nadaljevanja in jo izmerili. Dolžina jame je 182 m in globina 28 m.

Več o naših dejavnosti lahko najdete na naši Facebook strani. Če bi se nam radi pridružili v raziskovanju čudovitega, še neodkritega sveta, le uro stran od vašega doma, vas vabimo na jamarski tečaj, ki se bo pričel v februarju. Za prijavo in več informacij pišite na jk.borovnica@gmail.com.

Peter Svete, JK Borovnica


Oglejte si tudi