V društvu podeželskih žena Ajda se trudimo, da bi znanja in spretnosti prenašali iz roda v rod. Veliko je ustvarjalcev, obrtnikov, umetnikov, ki jih povabimo medse, da bi delili svoja vedenja, znanja in spretnosti med članice, člane ali druge obiskovalce.
Delavnica Ročna izdelava recikliranega papirja
V soboto, 30. septembra 2023, je društvo DPŽ Ajda organiziralo krasno delavnico ročne izdelave papirja. Udeležilo se jo je 15 ustvarjalcev in ustvarjalk različnih starosti, od najmlajših do najstarejših.
Tjaša Jamnikar se nam je najprej predstavila in nas seznanila, kako poteka proces izdelave recikliranega papirja. Recept je dokaj preprost, če poznate koga, ki dela v pisarni in vam lahko donira razrezan pisarniški papir. Tega je treba dobro namočiti vsaj za pol ure v topli vodi, nato ga s pomočjo sekljalnika spremenimo v gosto zmes. Po želji mu dodamo tudi barvila ali bolje barvni krep papir, lahko pa tudi potpuri, drobne bleščice, koščke zlata, cvetja ipd. Nato ga zajamemo z primerno uokvirjeno mrežico, v katero se gošča ulovi. Ko ga odcedimo, ga položimo na vlažno bombažno krpo in stisnemo ter odložimo. Čezenj položimo še eno bombažno krpo in ga damo v stiskalnico ter dobro »ožamemo«. Tako čez nekaj minut, ko se voda odteče, papir vzamemo iz stiskalnice in ga posušimo na časopisnem papirju. Povsem preprosto.
Izdelovali smo papir različnih barv, dimenzij in z različnimi dodatki. Ustvarjali smo kar 3 ure in lepim izdelkom ni bilo videti konca. V brazdanju po vodi in ustvarjanju so uživali tako mladi kot stari.
Udeleženci so delavnico pohvalili, saj nam je Tjaša ob tem povedala veliko zanimivih izkušenj in nam predala mnogo idej za ustvarjanje. Prazniki so namreč pred vrati, zato je super, če recikliramo, reduciramo in ponovno uporabimo material, z darilom ali reciklirano voščilnico pa razveselimo svoje bližnje.
Delavnica Zeliščne soli in uporaba sladkega pelina
V sredo, 15. novembra 2023, smo v novem prizidku OŠ Borovnica pod mentorstvom gospe zeliščarke Margite Vehar iz Dežele zelišč izdelali zeliščne soli in spoznali vsestransko uporabo sladkega pelina. Delavnice se je udeležilo 12 obiskovalcev.
V teoretičnem delu smo se seznanili z uporabnimi zelišči, kako sestaviti pravo kombinacijo, si pridobili recepte, spoznali vsestransko in pogostokrat spregledano uporabnost zelišč, zlasti sladkega pelina in si v praktičnem delu izdelali svojo zeliščno sol za osebno uporabo.
Kuharski tečaj jesenskih jedi
V soboto, 18. novembra, smo organizirali kuharski tečaj v Lovskem domu Borovnica. Vodil ga je kuharski mojster Robert Merzel, pripravljali pa smo kruhovo štruco iz pečice, praženo zelenjavo v riževem testu, čičerikine ocvrtke, juho s testeninami, zelenjavo in jajcem, kuskus s piščancem in bučo, stlačen kuhan krompir s češnjevim paradižnikom in sirom, zajčji ragu z gomoljno zelenjavo in njoki ter čokoladno peno s popečenimi pomarančami. Vseskozi je prav prijetno dišalo, Robert pa nam je ob pripravi in razlagi pokazal še nekatere kuharske trike, skupaj smo razvozlali še kako drobno skrivno sestavino okusnih jedi in čas nam je hitro minil. Ob okušanju pripravljenih jedi pa smo se še dodobra najedli. Delavnice se je udeležilo 12 obiskovalcev.
V DPŽ Ajda delavnice, predavanja, srečanja in tečaje organiziramo tako za člane in članice kot tudi za zunanje obiskovalce. Zato vas v prihodnjem letu povabimo, da se nam pridružite.
Vsem sledilcem/kam, bralcem/kam, članom/icam ter občanom/kam Borovnice želimo predvsem zdravo in znanja polno leto 2024.
Vse dobro in srečno v letu 2024, vam želi UO Ajda Borovnica





